Atklāta Latvijas Televīzijas jaunā Ziņu studija

Atklāta Latvijas Televīzijas jaunā Ziņu studija

Līdz ar nedēļas pirmo “Rīta panorāmu” skatītājiem atklāta jaunā Latvijas Televīzijas Ziņu studija, kurā turpmāk vienkopus, jaunā vizuālā formātā un izcilā HD kvalitātātē taps visi LTV Ziņu dienesta raidījumi. Pārmaiņas piedzīvo arī ziņu un raidījumu grafiskais un muzikālais noformējums.

“Latvijas Televīzijas Ziņu studijas pārbūve ir vērienīgs projekts! Esam lepni un gandarīti, ka sabiedriskais medijs mainās līdzi laikam, radot mūsdienīgu, pasaules standartiem atbilstošu studiju, kurā ar scenogrāfijas, gaismu dramaturģijas un dažādiem tehnoloģiskiem instrumentiem būs iespēja sabiedrībai nozīmīgo ziņu saturu nodot vēl saistošākā un vizuāli pievilcīgākā veidā,” teic LTV valdes loceklis Ivars Priede.

Latvijas Televīzija turpina realizēt apjomīgu investīciju plānu pārejai uz HD kvalitātes nodrošināšanu visos satura veidošanas posmos. Jaunā Ziņu studija ir nākamais nozīmīgais solis pēc Programmu izlaides kompleksa (PIK) pieslēgšanas pavasarī – HD kvalitātē turpmāk būs pieejamas visas LTV Ziņu dienesta veidotās ziņas un raidījumi.

LTV Ziņu dienesta direktore Iveta Elksne: “Šis ir ļoti gaidīts notikums! Mums tagad ir studija, kādā strādā daudzi vadošie pasaules mediji. Jaunajā studijā varēsim vēl daudzveidīgāk informēt par notikumiem Latvijā un citviet pasaulē. Arī turpmāk būsim maksimāli objektīvi, pildīsim būtisko demokrātijas sargsuņa funkciju, uzmanīsim, lai lēmumu pieņēmēji darbotos godprātīgi un tiesiski. Protams, arī turpmāk veiksim nozīmīgo sabiedriskā medija funkciju – pārstāvēt sabiedrības intereses, sniegt plašu informāciju, lai iedzīvotāji varētu pieņemt izsvērtus, viņu dzīvē svarīgus lēmumus.”

Jaunajā studijā apvienotas visas LTV Ziņu dienesta veidotās ziņas: “Rīta panorāma”, “Dienas ziņas”, “Panorāma”, “Nakts ziņas”, “Sporta ziņas”, “Laika ziņas”, “Kultūras ziņas” un raidījumi: “Šodienas jautājums”, “De Facto”, aktuālā intervija “1:1”, “Aizliegtais paņēmiens” un “Pasaules panorāma”. Katram no tiem ir savs raksturs un informācijas pasniegšanas veids, tāpēc studijas scenogrāfija veidota tā, lai saglabātu skatītājiem jau pazīstamo rokrakstu, bet pārsteigtu ar jauniem vizuāliem risinājumiem.

Scenogrāfijas centrālā ass ir ekrāni, absolūta nepieciešamība mūsdienu televīzijā. Tie ir speciāli viena laiduma ekrāni bez šuvēm, mazliet liekti malās. Arī pandēmijas laiks licis ieviest jauninājumus – ekrānu ir daudz, tie pielāgoti attālinātām sarunām, saziņai ar žurnālistiem un raidījumu dalībniekiem.

Plecu pie pleca ar LTV komandu Ziņu studijas tapšanā darbojās scenogrāfe Maija Jansone, grafiķis Juris Matuzelis, kurš veidoja jaunās ziņu un raidījumu grafikas, mūziķis Arnis Račinskis, kurš radīja jaunu ziņu muzikālo noformējumu, mūziķis Jānis Holšteins-Upmanis – raidījumu muzikālo noformējumu, kā arī Mantas Šatkus no Lietuvas, kurš konsultēja par ekrāniem, video grafikām, gaismām, kamerām un citām tehniskām niansēm, kas nepieciešamas kvalitatīvas kopbildes radīšanai. Konsultants Mantas Šatkus sadarbojas ar televīzijas un producentu kompānijām, bijis galvenais operators Eiropas vieglatlētikas čempionātā, filmējis vērienīgos grupas “Prāta Vētra” koncertus Mežaparkā. Ar Latvijas Televīziju viņš sadarbojas vairākus gadus – piedalījies Eirovīzijas nacionālās atlases konkursa “Supernova” pirmā šova, kā arī citu vērienīgu projektu veidošanā, konsultējis un apmācījis LTV komandu.