Covid-19 realitāte Dzemdību nama "netīrajā zonā" – Latvijas Televīzijā tapis jauns dokumentāls stāsts

Covid-19 realitāte Dzemdību nama "netīrajā zonā" – Latvijas Televīzijā tapis jauns dokumentāls stāsts

Latvijas Televīzijas jaunākajā dokumentālajā stāstā “Pandēmijas bērni” LTV Ziņu dienesta komanda dodas Rīgas Dzemdību nama “netīrajā zonā” un piedalās dzemdībās, kurās puisēnu pasaulē laiž ar Covid-19 inficējusies māmiņa. Filmas pirmizrāde gaidāma 13. oktobrī.

“Šeit nekad nav tukšs!” emocionāli saka Rīgas Dzemdību nama vecmātes. Viņas pilnos aizsargtērpos strādā izolatorā, kas ir šīs medicīnas iestādes “netīrā zona” – dzemdību zāles, jaundzimušo aprūpes telpa un operāciju zāle, kurā 24 stundas diennaktī var veikt akūtus ķeizargriezienus pacientēm, kuras ir Covid-19 pozitīvas.

LTV Ziņu dienesta komanda – režisore Dace Kokle, operators Ivans Milovs un žurnāliste Aija Kinca devās Rīgas Dzemdību nama “netīrajā zonā” un piedalījās dzemdībās. Filmā viņi jautās – kāds ir arguments nevakcinēties un kurš ģimenei palīdzēs, jo arī jaundzimušā tēvs ir inficējies ar Covid-19?

Kā ir dzemdēt vienatnē, bez tuvākā cilvēka atbalsta? Cik izšķiroši, ka vecmāte un ārsts īsti nav redzams un dzirdams, jo tērpušies cieši pieguļošos aizsargtērpos un sejas sedz brilles un respiratori? Kurā brīdī klepus nomocītai dzemdētājai vairs nav spēka un ārstiem nākas pieņemt lēmumu par ķeizargriezienu? Vai arī mazuļi, kuri dzimst Covid-19 pozitīvām māmiņām, inficējas? 

Operators Ivans Milovs: “Operatoram vienmēr ir iespēja “paslēpties” aiz kameras un neskatīties tieši acīs situācijai, kuru filmē. Būt nedaudz maliņā. Bet šoreiz tas nelīdzēja – neviens kameras skatu meklētājs nevar pasargāt no sajūtām, kas rodas, kad esi liecinieks cilvēka dzimšanai. Tas bija ļoti saviļņojoši! Neviļus domāju par mazā puisīša tēti, kuram vajadzēja būt klāt, taču viņš nevarēja, jo bija inficējies ar Covid-19. Mans dēls dzima pandēmijas pirmā viļņa laikā, kad vakcīnu vēl nebija, tāpēc arī man diemžēl nebija iespējas būt klāt šajā svarīgajā mirklī. Bet tik ļoti būtu gribējis būt... “. 

“Manas sajūtas par piedzīvoto dzemdību zālē un palātā ir saliktas atvilktnītē ar uzrakstu “baisi”. Šajā dokumentālajā stāstā redzēsiet, ko jaunajai māmiņai nozīmē ciest dzemdību sāpes maskā, nemitīgi klepot, sazināties ar ārstiem aizsargtērpos un apzināties, ka drošības apsvērumu dēļ nedrīkst pat samīļot savu pirmdzimto,” teic filmas režisore un operatore Dace Kokle.

Dokumentālo stāstu veidojusi LTV Ziņu dienesta komanda – režisore un operatore Dace Kokle, operators Ivans Milovs, žurnāliste Aija Kinca, video montāžas speciālists Edmunds Rimšāns un datorgrafiķe Līvija Tilgase.

Filmas “Pandēmijas bērni” pirmizrāde – 13. oktobrī plkst. 21.15 LTV1 un REPLAY.lv.