18. novembrī Latvijas Televīzijā svētku tiešraides, ziņu speciālizlaidums, koncerts "Sadziedāsim svētkus", kā arī filma "Sarkanais mežs"

18. novembrī Latvijas Televīzijā svētku tiešraides, ziņu speciālizlaidums, koncerts "Sadziedāsim svētkus", kā arī filma "Sarkanais mežs"

18. novembrī, Latvijas Republikas proklamēšanas 103. gadadienā, Latvijas Televīzija (LTV) skatītājiem sarūpējusi virkni patriotisku pārraižu – ziņu speciālizlaidumu, vairākas svētku tiešraides, koncertu, kā arī daudzsēriju filmu "Sarkanais mežs". 

Pulksten 7.00 tiks pārraidīts “Rīta Panorāmas” svētku speciālizlaidums, pēc tam pulksten 9.00 – Latvijas Republikas proklamēšanas 103. gadadienai veltīts ekumenisks dievkalpojums, kurā piedalīsies visu lielāko reliģisko konfesiju vadītāji. 

Pulksten 12.00 Latvijas Televīzija pārraidīs Saeimas svinīgās sēdes tiešraidi. Covid-19 pandēmijas ierobežojumu dēļ svinīgā Saeimas sēde šoreiz notiks daļēji attālināti. Svētku uzrunu tajā teiks Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece.

Pulksten 12.55 tiešraidē skatītāji varēs vērot Nacionālo bruņoto spēku sveicienu Latvijas Republikai. Šogad militārā transporta parāde notiks ar 22 tehnikas vienībām, nāciju zalvi un gaisa kuģu pārlidojumu. Uzrunu teiks aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Tradicionālo valsts svētku koncertu, kas pandēmijas apstākļos jau otro gadu notiks Prezidenta pilī, varēs redzēt pulksten 18.00. Koncertā “Mēs esam tev līdzās” izskanēs gan zināmas un visiem mīļas dziesmas, gan jauni pirmatskaņojumi. Par Latviju – tās pagātni, tagadni un nākotni – savās pārdomās dalīsies seši jaunieši, konkursa “Valsts prezidenta runa” uzvarētāji, un koncerta kulminācijā svētku runu teiks Valsts prezidents Egils Levits

Pulksten 19.30 tiešraidē būs vērojams vēsturisks mirklis, jo latviešu tautas brīvības simbols – Brīvības piemineklis – iemirdzēsies īpaši spoži, turpmāk tas būs skaidri saskatāms arī gada tumšajā laikā. Apgaismojums pirmo reizi tiks ieslēgts LTV svētku tiešraides laikā no pulksten 19.30 līdz 20.00. Vēsturisko notikumu pavadīs Imanta Kalniņa dziesmas “Mēs tie, kas ilgi tumsā dzīvojuši” jauns aranžējums ar Latvijā populāru mākslinieku piedalīšanās. Tiešraidi vadīs LTV žurnālisti Karīna Rubene un Gundars Rēders.

Pulksten 20.45 Latvijas 103. dzimšanas dienu Latvijas Televīzija noslēgs ar skanīgu koncertu “Sadziedāsim svētkus”. Kopā ar vakara vadītājiem Māru Sleju un Reini Ošenieku ikvienam būs iespēja sajust svētku noskaņojumu savā mājā, klausoties un dziedot līdzi dziesmām, kas stiprina, uzlādē, vieno un priecē. Tās izpildīs iemīļoti mūziķi – Zigfrīds Muktupāvels, Ieva Akuratere, Aija Andrejeva, Jānis Aišpurs, Katrīna Dimanta, Ozols, Mārtiņš Kanters, “Čipsis un Dullais” un “The Sound Poets”, svētkus muzikāli krāšņākus padarīs koris “Maska” diriģenta Jāņa Ozola vadībā un Kristapa Krievkalna instrumentālā grupa. 

No pulksten 13.35 līdz 18.00 LTV1 skatītājiem piedāvās iespēju redzēt latviešu kino klasikas spēlfilmas ar latviešu aktieru zelta sastāvu, kas izpaudīsies neparastos ampluā ar komiskiem raksturiem. Tās būs trīs mākslas filmas – “Emīla nedarbi” (1985), rež. Varis Brasla, “Dāvana vientuļai sievietei” (1973), rež. Ēriks Lācis un “Limuzīns Jāņu nakts krāsā”, rež. Jānis Streičs. 

Savukārt 18. un 19. novembrī no pulksten 19.25 līdz 23.20 LTV7 kanālā skatītāji varēs noskatīties daudzsēriju filmu “Sarkanais mežs” (2019), rež. Armands Zvirbulis un Normunds Pucis, kur notikumi risinās 1949. gadā. Filma ir viens no pēdējo gadu nozīmīgākajiem televīzijas projektiem Latvijā. To raksturo vēriens, kino kvalitāte un iztirzāto vēsturisko norišu nepārejošā aktualitāte, jo par mūsu neseno vēsturi mākslas valodā ir runāts maz. 

Ar Latviju sirdī!