Jau desmito gadu notiks LTV īsfilmu konkurss "Latvijas kods. Latvija šodien" – sākusies pieteikumu iesniegšana

Jau desmito gadu notiks LTV īsfilmu konkurss "Latvijas kods. Latvija šodien" – sākusies pieteikumu iesniegšana

Latvijas Televīzija izsludina pieteikšanos dokumentālo īsfilmu konkursam “Latvijas kods. Latvija šodien”. Projekta jubilejas gadā vismaz pieci dokumentālisti varēs īstenot savas idejas un īsfilmās dokumentēt Latvijas šodienu. Pieteikumi konkursam iesniedzami līdz 4. februārim plkst. 16.00.

“Latvijas kods. Latvija šodien” atklāj jaunas šķautnes šķietami ikdienišķos stāstos par cilvēkiem, dabu, vēsturi, sabiedrības un varas attiecībām, kā arī citām tēmām. Projekts sniedz iespēju iedziļināties šodienas fenomenos, vienlaikus piedāvājot plašāku sociālantropoloģisku kontekstu un arī redzējumu par nākotni. Deviņos gados tapušas jau 49 laikmeta liecības.

“Projekts “Latvijas kods” kļuvis par zīmolu, kas ik gadu apliecina savu kvalitāti dokumentālo īsfilmu attīstības jomā Latvijā. Deviņu gadu laikā projektā tapušās īsfilmas ir unikālas. Gan raugoties uz pēdējos gados tapušajām, gan ar lielāku laika atstarpi – uz projekta pirmajām filmām, varu droši teikt, ka konkurss ir kļuvis par kvalitātes zīmi Latvijas dokumentālajā kino, vienlaikus tas ir būtisks atbalsts, lai īsfilmu formāts  Latvijā neizzustu,” norāda LTV projekta vadītāja Zane Valeniece. 

Dokumentālā kino autori 2022. gadā – “Latvijas koda” desmitgadē – aicināti pieteikt stāstus par Latviju un latviešiem 21. gadsimtā – par mūsu vērtībām, sasniegumiem, sapņiem, arī problēmām, kā arī citām šobrīd aktuālām tēmām – klimata pārmaiņām, tehnoloģijām, sabiedrības veselību, dzīvesstilu un citām. Lai arī tēmu loks ir plašs, projekta pieteicējam jāpamato, kā viņa filmā atklāsies Latvijas šodienas kodi, kas autoru vēstījumā veidos dziļāku izpratni, kas ir Latvija šodien un kādā sabiedrībā dzīvojam. 

Katru gadu filmu ciklu “Latvijas kods. Latvija šodien” veido šķietami atšķirīgas īsfilmas, taču tās visas vieno skaitījums uz mūsdienu Latviju caur realitātes filtru.  

Konkursā aicināti piedalīties gan sevi jau apliecinājuši kino profesionāļi, gan jaunie dokumentālā kino talanti. Ar konkursa nolikumu var iepazīties Latvijas Televīzijas mājaslapā: http://ltv.lsm.lv/lv/konkursi/. Konkursa rezultātus paziņos līdz 11. februārim. 

Filmas, kuru tapšana tiks atbalstīta, pirmizrādi piedzīvos 2022. gada novembrī. “Latvijas kods. Latvija šodien” producents ir Latvijas Televīzija, tas tiek īstenots ar Valsts kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu un Nacionālā Kino centra līdzdalību. 

Iepriekšējos gados tapušās filmas iespējams noskatīties sabiedrisko mediju satura atskaņotājā REplay.lv, savukārt portālā LSM.lv filmas skatāmas ar subtitriem angļu valodā.