1. un 4. maijā Latvijas Televīzijā – svētku koncerti, ziņu speciālizlaidums un militārā parāde

1. un 4. maijā Latvijas Televīzijā – svētku koncerti, ziņu speciālizlaidums un militārā parāde

Foto: Aksels Roberts Zirnis

Brīvība savā valstī ir dāvana – tā ir jānovērtē, jāgodina un jāsvin. Latvijas Televīzija (LTV) 1. un 4. maijā LTV1 un REplay.lv skatītājiem pārraidīs svētku tiešraides, ziņu speciālizlaidumu un koncertus – tostarp ikgadējo dārza svētku koncertu, kurā muzicēs populāras latviešu ģimenes.

1. maijā plkst. 13.30 pārraidīs līdz šim lielāko notikumu koncertzāles “Lielais dzintars” pastāvēšanas vēsturē, kad Berlīnes Filharmonijas orķestris kopā ar izcilo diriģentu Kirilu Petrenko sniegs vērienīgo “Eiropas koncertu”, vēstot par Eiropas kultūras vienojošo garu, mieru un solidaritāti. Šogad orķestra 140. gadadienas koncertam sākotnēji bija paredzēts notikt Odesas Nacionālajā akadēmiskajā operā, taču militārais iebrukums Ukrainā lika mainīt norises vietu. Koncerta moderatori būs vācu televīzijas personība Petra Gūte (Petra Gute) un latviešu komponists, muzikologs un LTV “Kultūras ziņu” vadītājs Edgars Raginskis. 

Plkst. 17.00 būs skatāma Latvijas Literatūras gada balvas pasniegšanas ceremonija “LaLiGaBa”, kas ir gada nozīmīgākais notikums literatūras nozarē Latvijā. Mūža balvu par nozīmīgu ieguldījumu Latvijas literatūrā ekspertu komisija nolēmusi piešķirt dzejniecei, prozaiķei un tulkotājai Dainai Avotiņai. Ekspertu komisijā – dzejniece Ērika Bērziņa, rakstniece Andra Manfelde, tulkotājs Raimonds Jaks, dzejniece un publiciste Liāna Langa, dzejnieks un literatūrkritiķis Ivars Šteinbergs un literatūrzinātniece un literatūrkritiķe Agija Ābiķe-Kondrāte. Komisijas priekšsēdētāja – literatūrzinātniece Zanda Gūtmane.

3. maijā plkst. 14.00 un 4. maijā plkst. 15.00 tiešraidē rādīs augstāko valsts apbalvojumu svinīgo pasniegšanas ceremoniju. Apbalvojumus saņems izcilas personības visdažādākajās jomās, kuri savu darbu veltījuši atjaunotās neatkarīgās Latvijas valsts veidošanai un pilsonisko vērtību nostiprināšanai – tie ir mediķi, kuri drosmīgi un pašaizliedzīgi rūpējās par sabiedrības veselību un drošību Covid-19 pandēmijas apstākļos, izcili kultūras darbinieki un mākslinieki, militārpersonas, robežsargi un valsts policijas amatpersonas, kuri sargā Latvijas valsts drošību, tiesu sistēmas pārstāvji, zinātnieki, skolotāji, uzņēmēji, pašvaldību darbinieki, nacionālās pretošanās kustības dalībnieki, vēsturnieki, novadpētnieki un sabiedriskie darbinieki.  

Latvijas neatkarības atjaunošanas dienā, 4. maijā, plkst. 7.30 – raidījuma “Rīta Panorāma” svētku speciālizlaidums, pēc tam, plkst. 9.00, tiešraidē no Saldus Sv. Jāņa baznīcas – Latvijas Republikas neatkarības dienai veltītais ekumēniskais dievkalpojums, kurā piedalīsies Latvijas vadošo reliģisko konfesiju bīskapi un valsts augstākās amatpersonas. 

No plkst. 10.00 – animācijas īsfilmas bērniem. Televīzijas pirmizrādes piedzīvos “Dusmukule” (2021, rež. Dace Rīdūze), “Diendusa” (2021, rež. Nils Skapāns) un “Čuči, čuči” (2021, rež. Māra Liniņa). 

Plkst. 10.55 – reģionālās militārās parādes tiešraide no Saldus. Parādē piedalīsies vairāk nekā 900 karavīru, zemessargu, robežsargu, policistu, ugunsdzēsēju glābēju un jaunsargu. Gadadienai veltītās parādes dalībniekus un svinīgā pasākuma viesus uzrunās Valsts prezidents, aizsardzības ministrs un Saldus pilsētas domes priekšsēdētājs. Par parādes muzikālo noformējumu rūpēsies Nacionālo bruņoto spēku orķestri. Uzreiz pēc tam, plkst. 12.00, tiešraidē būs skatāma Saeimas svinīgā sēde.

Svētku dienas noslēgumā, plkst. 21.00, populāras latviešu ģimenes muzicēs dārza svētku koncertā “Dzimšanas diena”. Meklējot 4. maija koncerta dalībniekus, raidījuma vadītāji – Māra Sleja un Uģis Joksts – pamanīja, ka 2022. gadā nozīmīgas dzimšanas dienas svin daudzi tautā mīlēti cilvēki. Ar viņu darbiem, vārdiem un dziesmām tika atjaunota Latvijas valsts Atmodas laikā, viņu teiktajā der ieklausīties arī šobrīd. Sarunu viesi koncerta laikā – Māra Zālīte, Kārlis Lācis, Juris Sējāns, Roze Stiebra, Zigmars Liepiņš, Gunārs Placēns, Valts Pūce, Santa Didžus, Edgars Lipors, Jānis Erenštreits, Mārtiņš Klišāns, Igo, Aija Vītoliņa, Olga Rajecka, Boriss Rezņiks, Daira Āboliņa, Rolands Kalniņš un Vaira Vīķe-Freiberga. Muzikālajos priekšnesumos “Dārza svētku koncertā. Dzimšanas diena” pievienosies arī Ilze Ķuzule-Skrastiņa un stīgu kvartets, Katrīna Gupalo, koris “Anima”, Būū (Ilze Fārte), grupas “Pērkons”, “Latvian Voices”, “Carnival Youth” un “Vilki”, Valters Pūce, Aivars Hermanis, Rīgas Doma kora skolas zēnu koris un mūziķu grupa Kristapa Krievkalna vadībā.  

Svinēsim brīvības svētkus kopā!