Latvijas Televīzijā pirmizrādīs dokumentālo filmu par Olgu Žitluhinu – "Dejot kā dzīvot"

Latvijas Televīzijā pirmizrādīs dokumentālo filmu par Olgu Žitluhinu – "Dejot kā dzīvot"

Latvijas Televīzijā (LTV) tapusi dokumentālā filma par izcilo dejas mākslinieci un horeogrāfi Olgu Žitluhinu – "Dejot kā dzīvot" (2022), režisore Agita Cāne-Ķīle, scenārija autore Daira Āboliņa. Filmu pirmizrādīs 2. jūnijā pulksten 21.10 LTV1. 

Režisore Agita Cāne-Ķīle: “Filma ir sen iecerēts un ilgi lolots darbs, jo Olgas radošais devums laikmetīgās dejas laukā ir ļoti nozīmīgs Latvijas kultūrā, bet mazāk zināms plašam skatītāju lokam. Pandēmija ieviesa korekcijas un sarežģīja mūsu komandas sākotnējās ieceres īstenošanu. Tomēr šis laiks pavēra citas “durvis” un ļāva Olgu iepazīt tuvplānā – kā cilvēku, kuram ikdienā ik sīkums var kļūt par impulsu dejai.”

Olga Žitluhina ir horeogrāfe, dejotāja, laikmetīgās dejas virziena aizsācēja un attīstītāja Latvijā. Viņa ir starptautiskā laikmetīgās dejas festivāla “Laiks dejot” direktore, Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) profesore, LKA bakalaura studiju programmas “Laikmetīgās dejas māksla” direktore, Rīgas Horeogrāfijas skolas pedagoģe, Latvijas Dejas padomes locekle. Aktīvi pasniedz un piedalās starptautiskās meistardarbnīcās, dejas nometnēs, konferencēs, rezidencēs, darbojas starptautisku dejas konkursu žūrijās. 2018. gadā saņēmusi balvu par ieguldījumu dejas mākslā, 2021. gadā atzīta par labāko laikmetīgās dejas dejotāju. 

“Tuvināšanās laikmetīgās dejas personībai Olgai Žitluhinai bija satraucoša un iedvesmojoša visam mūsu radošajam kolektīvam. Olga ir brīvs un neatkarīgs cilvēks, pati savas dzīves režisore, līdz ar to nevienam no malas neļauj tajā iejaukties. Neraugoties uz to – viņa mums sniedza iespēju piedzīvot neaizmirstamus dejas un kultūras saplūšanas mirkļus Gruzijā, Venēcijā un Latvijā kopā ar viņas talantīgajiem studentiem,” teic scenārija autore Daira Āboliņa. Olga ir uzaudzinājusi to dejotāju paaudzi, kas šodien rada laikmetīgās dejas izrādes Latvijā. Visi viņas šī brīža kolēģi ir viņas bijušie audzēkņi. “Filmas veidošanas laikā bijām klātesoši Olgas Žitluhinas sestās paaudzes studentu eksāmeniem un septītās paaudzes pirmajiem deju soļiem,” norāda Daira Āboliņa

Dejotāja attiecības ar ķermeni ir īpašas. Tas ir instruments, par kuru jārūpējas, un vecums ir vislielākais bieds. Treniņi, sviedri, traumas un ārsti – tā ir dejotāja ikdiena. Ķermenis visu atceras – atceras gan laimes minūtes, gan sāpes, traumas un kritienus, savukārt dvēsele mudina neatskatīties. Kas ir Olgas dzinējspēks un motivācija šobrīd? Kā attīstīt sevī tēlainību un jūtīgumu – kas tam palīdz vai traucē? Dejotprieka praktizēšana ir Olgas formulējums. Tā ir viņas ikdiena. Bez prieka nav dejas, un deja ir prieka katarse – vismaz Olgas dzīvē. 

Filmas komandu veido režisore Agita Cāne-Ķīle, scenārija autore Daira Āboliņa, operators Edgars Bite, komponists Juris Kaukulis, producents Artis Dobrovoļskis.

Dokumentālā filma “Dejot kā dzīvot” (2022) būs skatāma ceturtdien, 2. jūnijā, pulksten 21.10 LTV1 un REplay.lv