Balsojumā noskaidroti apbalvojuma "Kilograms kultūras 2022" pirmie finālisti

Balsojumā noskaidroti apbalvojuma "Kilograms kultūras 2022" pirmie finālisti

Foto: LTV/ Lauris Vīksne

Pirmdien, 30. maijā, paziņoti pirmie Latvijas sabiedrisko mediju gada balvas kultūrā “Kilograms kultūras 2022” finālisti. Skatītāji un klausītāji balsoja par oriģinālākajiem un kvalitatīvākajiem darbiem desmit kategorijās (no tām divās jaunās – “Starts” un “Popkultūra”), finālam izvirzot vienu kultūras notikumu katrā kategorijā. 

Kategorijā “Mūzika” finālam izvirzīta:
Jāņa Kalniņa opera “Hamlets” Latvijas Nacionālajā operā un baletā, muzikālais vadītājs un diriģents Mārtiņš Ozoliņš, režisore Kristīna Vuss.

Kategorijā “Kino”:
Animācijas filma “Čuči, čuči”, režisore Māra Liniņa, studija “Atom Art”.

Kategorijā “Teātris”
“Rotkho”, Dailes teātris, režisors Lukašs Tvarkovskis.

Kategorijā “Vizuālā māksla”
Andas Munkevicas personālizstāde “Pārmijas”, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs, kuratores Iliana Veinberga un Inese Baranovska.

Kategorijā “Literatūra”:
Osvalda Zebra romāns “Mežakaija”, izdevniecība “Dienas Grāmata”.

Kategorijā “Popkultūra”:
Dziesma un videoklips “Resistance” Ukrainas atbalstam, Katrīna Gupalo un mūziķi no Latvijas, Lietuvas, Krievijas un Ukrainas, radošā aģentūra “Ai Production”.

Kategorijā “Starts”:
Dziedātāja Paula Saija par koncertprogrammu “Pauls un Paula – jauns vārds” un 3. vietu konkursā “Riga Jazz Stage 2022”.

Kategorijā “Mantojums”:
Liepājas 17.–19. gs. interjera muzejs “Hoijeres kundzes viesu nams”, Liepājas valstspilsētas pašvaldība, projekta vadītāja, arhitekte Liesma Markova.

Kategorijā “Pārsteigums”:
Plakāts ar Vladimira Putina attēlojumu uz žurnāla “IR” vāka un pretī Krievijas vēstniecībai, mākslinieks Krišs Salmanis, Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejs.

Kategorijā “Notikums”
Koncerts “Ukrainas brīvībai” 25. februārī pie Kongresu nama, Ralfa Eilanda iniciatīva, organizatori – Rīgas dome un Latvijas Nacionālais kultūras centrs.

Pavasara balsojumam bija izvirzīti darbi, kas Latvijas Radio, Latvijas Televīzijas un LSM žūrijas redzējumā atzīti par oriģinālākajiem un kvalitatīvākajiem Latvijas kultūras notikumiem, kas tapuši no 2022. gada janvāra līdz 30. aprīlim un ir cienīgi cīnīties par iespēju iegūt balvu “Kilograms kultūras”. 

Par balvu “Kilograms kultūras”
„Kilograms kultūras” ir sabiedrisko mediju apbalvojums kultūras jomā, kas apliecina sabiedrisko mediju aktīvu līdzdarbību Latvijas kultūras dzīves procesos. Balvu piešķir Latvijas Televīzija, Latvijas Radio un Latvijas sabiedrisko mediju portāls LSM. Tradīcija aizsākta 2012. gadā, kad balvas tika pasniegtas par spilgtākajiem 2011. gada kultūras notikumiem. 
Žūrijā, kā ierasts, darbojas LTV, LR un LSM kultūras jomas profesionāļi – LTV Kultūras raidījumu redakcijas vadītāja Ieva Rozentāle, žurnālistes Lilita Eglīte, Anete Ašmane, Daira Āboliņa un Henrieta Verhoustinska, LTV raidījuma “Kultūrdeva” producents un mūzikas žurnālists Kaspars Zaviļeiskis, LR3 “Klasika” direktore Gunda Vaivode un žurnālisti Orests Silabriedis, Liene Jakovļeva, LR1 žurnālists Toms Treibergs, kā arī portāla LSM kultūras sadaļas redaktore Laila Burāne.