"Latvijas kods. Latvija šogad" svin 10 gadu jubileju; no 15. novembra LTV izrādīs piecas jaunas dokumentālās īsfilmas

"Latvijas kods. Latvija šogad" svin 10 gadu jubileju; no 15. novembra LTV izrādīs piecas jaunas dokumentālās īsfilmas

Latvijas Televīzijas dokumentālo īsfilmu projekts “Latvijas kods. Latvija šodien” svin 10 gadu jubileju, skatītājiem piedāvājot noskatīties piecus jaunus stāstus par Latviju 2022. gadā, kā arī visas 49 iepriekšējos gados tapušās filmas. No 15. novembra otrdienās LTV1 – debitantu Unas Cekules, Mārtiņa Jansona un Betijas Zvejnieces, kā arī pieredzējušo režisoru Mārča un Laura Ābeļu un Ivara Zviedra filmas. Šī gada Latvijas kods ir DROSME.

““Latvijas koda” dokumentālās īsfilmas jau 10 gadus ļauj īsā, kodolīgā un vizuāli spēcīgā veidā izprast unikālas tēmas, cilvēkus un fenomenu šodienas Latvijā. Tās rosina meklēt kontekstu, pieprasa iedziļināšanos un raisa diskusijas,” teic projekta vadītāja Zane Valeniece

“Atslēgas vārds un šī projekta brīnišķīgā puse ir “šodiena” – filmās dokumentējam unikālo un tikai šim konkrētajam laikam raksturīgo, veidojam daudzslāņainu Latvijas portretējumu. Katra no 54 “Latvijas koda” filmām ietver kultūrvēsturiskas laikmeta liecības, kas daudz pasaka par Latviju pēdējo desmit gadu laikā, turklāt to vērtība tikai pieaugs – vēl pēc kāda laika būs interesanti skatīties, kā Latvija mainījusies un kā filmu tēmas attīstījušās.”

“Latvijas koda” jubilejas gadā piecās jaunās filmās režisori meklē atbildi uz jautājumu, ko nozīmē būt drosmīgam un pieņemt drosmīgus lēmumus šodienas Latvijā. Filmas televīzijas pirmizrādes piedzīvos no 15. novembra otrdienās plkst. 22.00 LTV1 un REplay.lv. 

15. novembrī būs skatāma režisores Unas Cekules filma “Latvijas kods. Viena maza ballīte” (TV kompānija “Māra”) – dokumentāls stāsts par aizrautīgiem un ļoti dažādiem cilvēkiem, kuri Covid-19 pandēmijas laikā nolēmuši izveidot deju kolektīvu, lai sāktu mācīties tautas dejas un nokļūtu 2023. gada dziesmu un deju svētkos. Senu draugu WhatsApp grupā kā joks dzimst ideja, kas stundas laikā pārtop par nopietnu apņemšanos – tiek uzrunāta potenciālā kolektīva vadītāja un atrastas mēģinājumu telpas Iļģuciema kultūras centrā. Šovasar jaunizveidotais deju kolektīvs “Latve” jau piedalījās dziesmu un deju svētku atlases skatēs. Vai deju kolektīva sapnis piepildīsies?


22. novembrī gaidāma televīzijas pirmizrāde režisora Ivara Zviedra filmai “Latvijas kods. Birokrātijas līķis” (“Dokumentālists”). Jau gandrīz 10 gadus Valmieras morgā guļ kāds nelaimīgs līķis. Vairākas valsts institūcijas ir iesaistītas mirušā apbedīšanā. Filmas komanda šim procesam seko līdzi jau vairāk nekā trīs gadus un brīdina, ka stāsts var izraisīt nepatīkamas sajūtas.


29. novembrī skatītājiem būs iespēja izzināt Katrīnas Krīgeres personīgo stāstu režisora Mārtiņa Jansona filmā “Latvijas kods. Lapsas ādā” (“MataMata”). Ko mēs gribam? Brīvību dzīvniekiem! Kad mēs to gribam? Tagad! Pirms desmit gadiem kāds dzīvnieku fermā būrī iesprostots lapsēns salauza Katrīnas Krīgeres sirdi. Kopš tā brīža viņa cīnās par kažokzvēru audzēšanas aizliegumu, vadot organizāciju “Dzīvnieku brīvība”, iefiltrējoties Latvijas dzīvnieku fermās un rīkojot protesta akcijas. Šogad Saeimai jālemj par šīs nozares likvidāciju, nosakot 300 000 lapsu, ūdeļu un šinšillu likteni. Vai Katrīnai izdosies izcīnīt lielāko uzvaru dzīvniekiem Latvijas vēsturē, saskaroties ar biznesa interešu, Saeimas deputātu un ierēdņu liktajiem šķēršļiem? 


6. decembrī būs skatāma režisores Betijas Zvejnieces filma “Latvijas kods. Einaratīvs” (“VFS Films”). Stāsta centrā ir dzejnieks Einārs Pelšs, kura astotā dzejas grāmata ir paša kopotie raksti, kas izaicina literatūras robežas – ikviens grāmatas pircējs saņem parastu celtniecības ķieģeli. Einaratīvs ir unikāls stāstījuma paveids, kas vēsta par Eināra Pelša dzīvi. Filmas veidošanā iesaistās arī pats varonis, uzdodot jautājumu – ko mūsdienās nozīmē būt autentiskam dzīvē un mākslā?


“Latvijas koda” īsfilmu ciklu 13. decembrī noslēgs režisoru Mārča un Laura Ābeļu filma “Latvijas kods. Pilnmēness serenāde” (“Tritone Studio”). Mītiem apvītais pilnmēness izgaismo naksnīgās Rīgas ielas. Kamēr vieni guļ, citiem nakts dzīve turpinās. Aiz “visu redzošās acs” jeb pašvaldības novērošanas kamerām kāds pilsētu nepārtraukti vēro. Īsfilma skatītājam piedāvās unikālu iespēju nokļūt novērošanas kameru otrā pusē un piedzīvot Rīgas pilnmēness nakts dzīves neparastākos notikumus. Filma ir veltījums jeb serenāde naksnīgajai pilsētai, nakts pilsoņiem un tās vērotājiem.


Projektu “Latvijas kods. Latvija šodien” Latvijas Televīzija kopš 2013. gada veiksmīgi īsteno sadarbībā ar Valsts kultūrkapitāla fondu un Nacionālo kino centru. 
Visas iepriekšējos gados tapušās dokumentālās īsfilmas skatāmas šeit.

Dokumentālo īsfilmu cikls “Latvijas kods. Latvija šodien” – no 15. novembra otrdienās plkst. 22.00 LTV1 un REplay.lv. Sabiedrisko mediju portālā LSM.lv būs lasāmas intervijas ar visu filmu autoriem.