18. novembrī Latvijas Televīzijā vairākas svētku tiešraides un televīzijas pirmizrāde Māras Zālītes jubilejas koncertprogrammai "Paši skaistākie vārdi"

18. novembrī Latvijas Televīzijā vairākas svētku tiešraides un televīzijas pirmizrāde Māras Zālītes jubilejas koncertprogrammai "Paši skaistākie vārdi"

Foto: Mārtiņš Plūme

18. novembrī, Latvijas Republikas proklamēšanas 104. gadadienā, Latvijas Televīzijas (LTV) skatītājiem būs iespēja sekot līdzi ziņu speciālizlaidumam un vairākām svētku tiešraidēm. Tāpat arī būs skatāmas jau zināmas un iemīļotas filmas patriotiskās noskaņās, bet televīzijas pirmizrādi piedzīvos Māras Zālītes jubilejas koncertprogramma "Paši skaistākie vārdi".

Plkst. 7.00 LTV1 tiks pārraidīts “Rīta Panorāmas” speciālizlaidums, pēc tam plkst. 9.00 LTV1 – Latvijas Republikas proklamēšanas 104. gadadienai veltīta ekumeniskā dievkalpojuma tiešraide no Doma baznīcas, kurā piedalīsies lielāko kristīgo konfesiju vadītāji, bet plkst. 12.00 LTV1 – tiešraide no Saeimas svinīgās sēdes

Plkst. 13.30 LTV1 – tiešraide Nacionālo bruņoto spēku parādei 11. novembra krastmalā. Parādes komandieris būs Nodrošinājuma pavēlniecības komandieris pulkvedis Reinis Baško, tiešraides komentētājs – komandleitnants Valdis Andersons un LTV žurnālists Ģirts Zvirbulis. Plkst. 15.55 LTV1 tiešraidē būs vērojama Valsts augstāko apbalvojumu pasniegšana. Saskaņā ar Valsts prezidenta un Ordeņu kapitula 2022. gada 17. oktobra lēmumu 81 sabiedrības pārstāvim piešķirti augstākie Latvijas valsts apbalvojumi. Ordeņu kapitula kanclere Sarmīte Ēlerte: “Patiesi priecājos, ka Ordeņu kapituls Latvijas Republikas Proklamēšanas 104. gadadienā var godināt un apbalvot cilvēkus, kuru pašaizliedzīgais, godprātīgais darbs un izcilais sabiedriskais veikums ir kalpojis mūsu tautai un valstij. Esmu gandarīta, ka Ordeņu kapitulam ir iespēja apbalvot cilvēkus, kas nesavtīgi rīkojās un apvienoja Latvijas sabiedrību Ukrainas brīvības cīņas atbalstam, tā vienlaikus stiprinot Latvijas iedzīvotāju patriotismu.”

Plkst. 18.30 LTV1 – Latvijas Republikas proklamēšanas 104. gadadienai veltīts svinīgais koncerts Nacionālajā teātrī. Koncertā izskanēs “Jāņu diena” no Jura Karlsona baleta “Antonija #Silmači”, Georga Pelēča “Peoniju deja”, Aigara Raumaņa šovasar tapušais jaundarbs koklei un orķestrim “Satikt tevi”, Jāņa Ķirša un Māras Zālītes dziesmas zēnu korim, Valentīna Silvestrova “Vakara serenāde”, Valta Pūces nesen tapušā “Koncerta čellam” trešā daļa, Zigmara Liepiņa “Agnus Dei” no “Mesa 2020” un grupas “Instrumenti” kompozīcija “Ugunskura vieta ar skatu uz Latviju”. Koncertā piedalīsies kamerorķestris “Sinfonietta Rīga”, Rīgas Doma zēnu koris, solisti Inga Šļubovska (soprāns), Ilze Grēvele-Skaraine (soprāns), Jānis Šipkēvics, Reinis Sējāns, Valters Pūce (čells), Līga Griķe (kokle), Kristīne Adamaite (ērģeles). Pie diriģenta pults Jānis Liepiņš, koncertu vadīs Arturs Krūzkops. Savukārt skolēnu radošo darbu konkursa “Mana kā Valsts prezidenta uzruna Latvijas dzimšanas dienā” uzvarētāji lasīs savas uzrunas. 

Vakara izskaņā plkst. 20.55 LTV1 būs skatāma televīzijas pirmizrāde Māras Zālītes jubilejas koncertprogrammai “Paši skaistākie vārdi”, kurā izskanēs dažādu žanru dziesmas ar Māras Zālītes dzeju. Tajā piedalīsies Ance Krauze, Zigfrīds Muktupāvels, Aija Vītoliņa, Daumants Kalniņš, Anmary, Andris Ērglis, Antra Stafecka, Jānis Strazdiņš un koris “Maska” Jāņa Ozola vadībā. Iespaidīgais solistu, kora un instrumentālistu sastāvs ļaus skatītājiem piedzīvot šo notikumu kā emocionālu un pilnasinīgu atskatu uz šo nozīmīgo Māras Zālītes daiļrades daļu. “Esmu bezgala pateicīga komponistiem, kas devuši manām dzejas rindām vēl vienu garu un laimīgu dzīvi: Jānim Lūsēnam, Imantam Kalniņam, Zigmaram Liepiņam, Mārtiņam Braunam, Raimondam Paulam, Kārlim Lācim, Uldim Stabulniekam, Uldim Marhilēvičam. Visiem nosauktajiem un  visiem nenosauktajiem. Pateicos dziesmu izpildītājiem: dziedātājiem, aktieriem, koriem un koristiem. Muzikantiem – solistiem un orķestrantiem. Lauku kapelām un dziesmu svētku lielajam korim. Visiem, kas dzied līdzi un pat zina vārdus! Paldies! Paldies!” – prieku pauž jubilāre.

Tāpat arī Latvijas Televīzijas skatītājiem būs iespēja skatīties filmas patriotiskās noskaņās – plkst. 10.15 LTV1 – drāma “Baiga vasara” (2000), režisors Aigars Grauba, bet plkst. 12.40 LTV1 – dokumentālā filma “Strēlnieku zvaigznājs” (1982), režisors Juris Podnieks, kas ir viena no pirmajām padomju laikos uzņemtajām filmām, kurā godīgi tiek runāts par latviešu tautas sarežģīto vēsturi. Pirmajā pasaules karā strēlnieku rindās brīvprātīgi pieteicās ap 60 000 vīriešu, kurus vadīja ideja par brīvu un neatkarīgu Latviju. Filmas uzņemšanas laikā – 80. gadu sākumā – dzīvi bija ap 300, vecumā no 80 līdz 100 gadiem. Šodien vairs nav neviena no viņiem. Filma apkopo unikālu vēsturisku materiālu, kam līdzīga nav bijis un nu jau arī nebūs. Plkst. 14.35 LTV1 režisora Vara Braslas komēdija visai ģimenei “Ūdensbumba resnajam runcim” (2004), savukārt plkst. 23.10 LTV1 – vēsturiskā drāma “Sapņu komanda 1935” (2012), režisors Aigars Grauba. 

Ar Latviju sirdī!