Latvijas Televīzijā ar jaunu sezonu par mazākumtautībām atgriezīsies raidījums "Iekodies"

Latvijas Televīzijā ar jaunu sezonu par mazākumtautībām atgriezīsies raidījums "Iekodies"

No 1. decembra ceturtdienās Latvijas Televīzijā ar jaunu sezonu atgriezīsies raidījums “Iekodies”. Sešos jaunos stāstos vadītāji Mārtiņš Kozlovskis (Kozmens) un Jana Medova, viesojoties pie Latvijā dzīvojošajiem ebrejiem, lietuviešiem, poļiem, ukraiņiem, igauņiem un armēņiem, izzinās mazākumtautību kultūras mantojumu, tradīcijas un ēdienus. 

Raidījuma vadītājs Mārtiņš Kozlovskis: “Esmu ļoti priecīgs par šo sezonu, jo bija iespēja “iekosties” ne tikai dažādos mazākumtautību tradicionālajos ēdienos, bet arī kultūrā. Patiesi interesanti uzzināt, cik ļoti latviešu kultūru ietekmējušas šeit dzīvojošās diasporas. Vai zināt, kas ir “hohma”? Atbildes uz šo un citiem jautājumiem varēs uzzināt “Iekodies” jaunajā sezonā, un tas nav joks!”

“Mani ļoti pārstedza satikto cilvēku plašā dvēsele, kurā atrodama vieta mīlestībai gan pret savām saknēm, gan Latviju! Filmēšanas procesā smējos, raudāju, skumu, biju pilna aizkustinājuma, un, protams, bija bezgala gardi,” teic raidījuma vadītāja Jana Medova.

Pirmais “Iekodies” stāsts būs par ebrejiem. Mārtiņš dosies pie rabīna pētīt, kas notiek sinagogā, kas ir talits un cicits. Kā ikdiena kurpnieku darbnīcā paiet tēvam un dēlam, nododot arodu no paaudzes paaudzē? Savukārt Jana dosies uz Daugavpili, lai uzzinātu ko un kā gatavo ebreju saimnieces un kādam jābūt ebreju cienastam svētkos. Un cik daudz jūs zināt par vienu no izcilākajiem Latvijas tiesību zinātniekiem – profesoru Paulu Mincu?

“Visvairāk šajā sezonā pārsteidz gaidu un realitātes atšķirība. Košajos, krāsainajos un ļoti atšķirīgajos stāstos ieguvām sajūtu, ka mēs visi esam līdzīgi un mums ir ļoti daudz vienojošā. Bija gods satikt bezgala sirsnīgus mūsu pašu cilvēkus, kuri dzīvo dažādās Latvijas pilsētās, kopj savu kultūru, valodu un paražas,” teic raidījuma izpildproducente Luīze Feldmane.

Raidījuma otrajā epizodē viesosimies pie lietuviešiem. Kā viņiem klājas Latvijā? Jana ciemosies pie saimnieces Elvijrijas, lai gatavotu, bet pēcāk nodosies dejām ar senioru kolektīvu “Bijunas”. Savukārt Mārtiņš pētīs, vai ir iespējams spēlēt uz zāģa, kāda loma mūsu kultūrā bijusi Aleksandram Rusteiķim un kādam jābūt īstam lietuviešu basketbola fanam. 

Trešajā stāstā Jana un Mārtiņš pabūs poļiem nozīmīgās vietās Krāslavā, Rēzeknē un Jēkabpilī, ceturtajā epizodē pētīs ukraiņu tradīcijas Ventspilī, Rīgas Latviešu biedrības namā, Siguldā un Jāņa Čakstes mājās “Aučos”. Piektā stāsta centrā būs mūsu kaimiņi – igauņi, ar kuriem apgūsim valodu, savukārt noslēdzošajā sērijā izzināsim ticības lielo lomu armēņu kultūrā. 

LTV raidījumu “Iekodies” veido satura darbnīca “TAPT”.

Raidījums “Iekodies” – no 1. decembra ceturtdienās plkst. 21.40 LTV1 un REplay.lv. Visas ēdienu receptes būs publicētas portālā LSM.lv.