Godalga sacensībās vai sabiedrības fiziskā veselība — LTV turpina sociālo kampaņu par bērnu sportu

Godalga sacensībās vai sabiedrības fiziskā veselība — LTV turpina sociālo kampaņu par bērnu sportu

No 27. marta Latvijas Televīzija (LTV) īstenos sociālo kampaņu "Patiesā uzvara". LTV Sporta redakcija līdz pat maija vidum padziļināti pētīs un sabiedriskajos medijos atspoguļos bērnu sporta problēmas, piedāvājot iespējamos risinājumus labākai situācijai valstī. 

Šī ir jau otrā reize, kad LTV aktualizē tēmu par problēmjautājumiem bērnu sportā. Pirmajā kampaņā “Bērnu sporta uzrēķini”, kas norisinājās 2021. gadā, LTV Sporta redakcija pētīja, kāpēc bērnu sports Latvijā lielā mērā balstās uz vecāku līdzmaksājumiem, savukārt kampaņā “Patiesā uzvara” apzinās un vērtēs bērnu sporta problēmas un runās par sporta ietekmi uz sabiedrību kopumā. “Vai medaļa olimpiskajās spēlēs mērāma augstāk par Latvijas sabiedrības veselību? Varbūt šis ir pārāk provokatīvs jautājums, taču mēs gribam vērst uzmanību uz problēmu, kas vairāk nekā 20 gadu garumā tiek piesaukta bieži – slikta fiziskā sagatavotība,” norāda Reinis Ošenieks, LTV sporta žurnālists. 

Par fiziskās sagatavotības lejupslīdi nemitīgi atgādina Valsts policijas, Zemessardzes un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) kandidātu neapmierinošie rezultāti fizisko spēju pārbaudēs. Iekšlietu dienestu darbinieku fiziskās sagatavotības pārbaužu normatīvi tiek samazināti, arī to izpilde daudziem nav pa spēkam, tāpat arī Latvijas bobsleja saimē jau gadiem spriež par jaunatnes arvien vājākiem fizisko testu rezultātiem. 

Kampaņas “Patiesā uzvara” laikā diskutēs par bērnu pāragru virzīšanu konkrētos sporta veidos, par vecāku līdzdalību bērnu sportā, kā arī par sporta skolu, sporta treneru lomu šajā jomā un daudz ko citu. LTV sporta žurnālisti – Matīss Timofejevs un Raimonds Gekišs – devās uz Norvēģiju un Islandi smelties pieredzi un fiksēt, kāda tajās valstīs ir politika, pieeja un ieviestie risinājumi saistībā ar bērnu sportu. 

Norvēģijas piemērs rāda, ka bērniem līdz zināmam vecumam sportā var neskaitīt rezultātu, nebraukt tālos izbraukumos uz turnīriem vai treniņnometnēm, un, vecākus piesaistot kā trenerus vai menedžerus bērniem, var radīt pasaules līmeņa sporta zvaigznes – ne vienmēr iemesls tam ir pārticība. Tikmēr Islande ir pasaules apbrīnots piemērs, kā sports un māksla var palīdzēt izskaust atkarības jauniešu vidū tik efektīvi, ka šādu modeli pārņem arvien vairāk citviet pasaulē. Savukārt kādu citu pārsteigs, ka hokeja mekā Kanādā rezultāti bērnu spēlēs nemaz netiek skaitīti – tas tik un tā neliedz hokejam būt par vienu no Kanādas slavenākajiem eksporta produktiem. Ko Latvija varētu pārņemt no citu valstu piemēriem, lai nebūtu jābaidās, ka jauniešu fiziskās veselības līmenis ir drauds nacionālajai drošībai? Šie ir tikai daži no aspektiem, ko LTV Sporta redakcija aktualizēs saistībā ar bērnu sportu. LTV Sporta redakcija aicina iesaistīties arī skatītājus, ziņojot par labajiem piemēriem bērnu un jauniešu sportā, kas varētu būt paraugs pārējiem, tāpat arī dalīties viedoklī par to, kas neļauj bērniem sportot ar prieku. Ziņas par dažādām situācijām bērnu sportā ikviens iesaistītais ir aicināts iesūtīt uz sportastudija@ltv.lv vai WhatsApp numuru 27001983.  

“Ja saskaitām, cik daudz no Latvijas iedzīvotājiem izcīna medaļas olimpiskajās spēlēs vai pasaules čempionātos, tad skaits ir ļoti mazs. Un, ko no tā iegūst sabiedrība – popularitāti sporta veidam, iespējams, motivāciju, bet, ja mēs paskatāmies uz patieso uzvaru un ieguvumu sabiedrībai, tad tā izpaliek. Patiesā uzvara būtu vide, kur cilvēki sportotu nevis līdz 18, bet līdz 70–80 gadu vecumam. Un mīlestība pret sportu nezustu arī tad, ja neizdotos parakstīt kādu lielu līgumu par darbu profesionālajā sportā.” – Reinis Ošenieks, LTV sporta žurnālists. 

Kampaņas sižeti būs vērojami gan LTV Sporta ziņās, gan raidījumā “Sporta studija”, viss saturs vienuviet būs pieejams sabiedrisko mediju portālā LSM – https://www.lsm.lv/temas/patiesa-uzvara