Kas jāmaina Latvijas sportā? - 2021. gada lielākie izaicinājumi Latvijas sportā

2020. gads pandēmijas dēļ sporta nozarei izvērtās negaidīti smags. 2021. gads nesolās būt vieglāks, taču tam vismaz var pienācīgi sagatavoties. Latvijas sporta sabiedrībai nāksies iespringt, lai to pārlaistu pēc iespējas sekmīgāk.

2021. gada lielākie izaicinājumi

  • Prioritāro sporta veidu noteikšana
  • Jauna sportistu prēmēšanas sistēma
  • Kritēriju izstrāde sporta pasākumu finansēšanai
  • LOV reorganizācija
  • Sportistu sociālās garantijas

Arī nākamgad biežs diskusiju temats solās būt prioritāro sporta veidu noteikšana. Tas būs jau trešais gads, kurā iestiepsies kritēriju izstrāde.

Jaunas prēmēšanas sistēmas izveide apbalvojot sportistus par izciliem sasniegumiem nesolās būt vieglāka. Izglītības un zinātnes ministrija sistēmas maiņu sola jau otro gadu pēc kārtas.

Sporta pasākumu norise nākamgad solās būt ne mazāk apgrūtināta kā šogad, kas sarežģīs dzīvi arī valsts finansējuma sadalē sporta pasākumiem. Esošā krīze vienlaicīgi sniedz arī teicamu iespēju beidzot izstrādāt skaidrus kritērijus finansējuma apguvē, mazinot politisko ietekmi.

Nākamā gada lielais jautājums būs Latvijas Olimpiskās vienības reorganizācija. Pirmo reizi 26 gadu laikā vienība tiks atvērta arī neolimpisko sporta veidu izcilniekiem. Taču elitārās atlētu vienības galīgās aprises joprojām ir miglā tītas.

Pārmaiņas gaidāmas arī valsts finansēto sportistu sociālajā aizsardzībā. Kopš 2008. gada ekonomiskās krīzes Latvijas Olimpiskās vienības sportisti no valsts saņēma nevis algas, bet pabalstus, kas netika aplikti ar nodokļiem. Latvijas Olimpiskā komiteja tam sola pielikt punktu, sociālās iemaksas padarot obligātas.

Ļoti iespējams, ka lielākie izaicinājumi sporta nozarei izrādīsies tādi, par kuriem šobrīd neviens vēl nemaz nevar iedomāties. Liela loma solās būt olimpisko spēļu norisei. To atcelšanas gadījumā sporta ekosistēma visā pasaulē varētu nonākt jaunu pārbaudījumu priekšā.