Inese pirmā! Dokumentālā filma

"Tas ir lielākais latviešu sportistu panākums, kāds jebkad pieredzēts pasaules sporta vēsturē." Tā 1956. gada 30. novembrī rakstīja laikraksts "Sports". Pirms divām dienām Inese Jaunzeme bija kļuvusi par pirmo latvieti, kurai izdevies kļūt par olimpisko čempioni.

Šis notikums pārsteidza Latviju un vieglatlētikas pasauli. Viņa pati nekad nepārspīlēja šī notikuma vietu savā dzīvē. Olimpisko zeltu viņa savulaik pat ir atļāvusies nosaukt par savas dzīves lielāko kuriozu. Protams, tas bija nedaudz pārspīlēti, jo uzvarēt olimpiskajās spēlēs arī 1956. gadā nebija nekāds joks. Taču viņai nepatika pievērst pārlieku uzmanību tam, kas ir bijis, bet izdzīvot to, ko dzīve dod. Un galvenais – realizēt savu potenciālu, savā varēšanā dalīties ar līdzcilvēkiem. Laikā, kad Inese uzvarēja Melburnā, viņa bija Medicīnas institūta ceturtā kursa studente, vēlāk viņa kļuva par medicīnas zinātņu doktori un izcilu ķirurģi. Viņa turpināja pilnveidoties līdz pēdējam – pat savā pēdējā cīņā ar slimību.

Kas veidoja šo izcilo personību? Kas ļāva viņai savā pirmajā ārzemju braucienā 90 000 skatītāju acu priekšā būt tik stiprai, lai uzvarētu.

Latvija, 2016.

Režisors: Andris Brikmanis.

Scenārija autors: Dāvids Ernštreits.


12+