Sastrēgumstunda

Mēneša laikā cer pielikt punktu „spaisa” sērgai

Saeima līdz aprīļa beigām cer pieņemt likuma grozījumus, ar kuriem cer pielikt punktu „spaisa” sērgai, Latvijas Televīzijas raidījumā „Sastrēgumstunda” pavēstīja Saeimas deputāts Arvils Ašeradens („Vienotība”).
Savukārt „spaisa” tirgošanas un lietošanas kriminalizēšana tiks panākta nedēļas laikā.
„Es ceru, ka līdz aprīļa beigām būs likuma grozījumi, kas aizliegs vispār apritē šāda veida psihoaktīvās vielas, arī ļaus apturēt tirdzniecības vietu un uzņēmuma darbību, uzlikt aizliegumu fiziskai personai turpināt tirgot un arī izņemt vielu, un arī brīdināt īpašnieku, ka viņa īpašumā notiek tirdzniecība un uzlikt aizliegumu,” sacīja Ašeradens.
Savukārt iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (Reformu partija) atzina, ka mēnesis ir ļoti optimistisks scenārijs, taču uzsvēra – vispārējs aizliegums ir vienīgais veids, kā „aizklapēt šīs bodes”.
„Lai policija varētu aizvērt šīs točkas, ir jābūt vispārējam aizliegumam, ka Latvijas Republikā šāda veida psihoaktīvās vielas nevar būt apritē,” norādīja ministrs, piebilstot, ka Iekšlietu ministrija vēlas lielākas pilnvaras policistiem, lai jau uz aizdomu pamata par tirgošanu varētu slēgt arī tirdzniecības vietu.
Ministrs atbalsta šo darbību kriminalizēšanu un bargus sodus par „spaisa” tirgošanu.
Savukārt biedrības „Stop Drugs” pārstāvis raidījumā pavēstīja, ka šodien kārtējā reidā Marijas ielā 1 piecu minūšu laikā saskaitīti seši „spaisa” pircēji.
Narkoloģiskās palīdzības dienesta vadītāja Astrīda Stirna stāstīja, ka „spaisa” redz jau no 2008.gada, bet pēdējā gada laikā tendence ir ārkārtīgi jūtama un nav tādas dienas, kad centrā neiestājas kāds maisījuma pīpētājs.
Atšķirībā no citiem narkotisko vielu lietotājiem „spaisa” lietotāji ir agresīvi, atrodas halucināciju varā un bieži vien neatceras, kas ar viņiem noticis. „Tā ir populārākā viela, ko lieto jaunieši,” secināja Stirna.
Tikmēr jauniešu ielu kultūras projekta «Ghetto Games» vadītājs Raimonds Elbakjans pauda skarbu viedokli: „Ja pēc narkotikām var aiziet tāpat kā pēc maizes vai bulciņas, tas ir ārpus visiem mēriem. Kā līdz tam valsts vispār var aizdzīvoties?”
**
VM pieprasījusi 65 tūkstošus eiro „spaisa” atkarīgo rehabilitācijai
Veselības ministrija (VM) pieprasījusi 65 tūkstošus eiro „spaisa” atkarīgo rehabilitācijai, Latvijas Televīzijas raidījumā „Sastrēgumstunda” pavēstīja veselības ministre Ingrīda Circene („Vienotība”).
Viņa norādīja, ka finansējums pieprasīts no rezerves fonda, līdz ar to valsts budžets nebūs jāgroza.
Tāpat paredzētas divas informatīvās kampaņas – drīzumā tiks veidota videofilma jauniešiem, bet nākamā kampaņa plānota rudenī.
VM papildu esošajām sešām gultas vietām plāno finansēt vēl 10 gultas vietas.
Narkoloģiskās palīdzības dienesta vadītāja Astrīda Stirna atzina, ka „spaisa” lietotāji ir ievilkti šajā sērgā ziņkārības dēļ, jo par to pašlaik tiek daudz runāts publiski. Ja reiz jaunietis ir sācis lietot „spaisu”, viņam jau ir psihiskas problēmas un viņam būs liela tieksme to turpināt.
Savukārt jauniešu ielu kultūras projekta «Ghetto Games» vadītājs Raimonds Elbakjans uzsvēra, ka jauniešiem vairāk ir jāstāsta pozitīvās lietas, nevis jāatgādina par problēmām. Arī skolās bērnus nevajag biedēt, jo viņi ļoti labi zina, kas ir „spaiss”. „Viņi tikai pasmejas un iet tālāk,” viņš piebilda.
Raidījuma viesi pauda viedokli, ka tie, kas gribēs, vienmēr atradīs, kā nopirkt „spaisu”, tāpat liela nozīme ir vecākiem, kā arī plašākām ārpusskolas nodarbībām.