"Teātris.zip" īpašā izlase: Liepājas teātra izrāde "Portreti. Vilki un avis"

19. gadsimta krievu dramaturģijas klasiķa un pamatlicēja Aleksandra Ostrovska lugas «Vilki un avis» iestudējums Liepājas teātrī ir kā portretu galerija, kurā katrs portrets - kā atsevišķa izrāde par katru no tēliem. Un viņus visus vieno viena dilemma – kā lai dzīvo attiecībās ar cilvēkiem, ja cilvēks šajā pasaulē ir neizbēgami viens.

Izrāde nominēta «Dienas» gada balvai kultūrā 2015, kā arī balvai «Kilograms kultūras 2015» ceturtā ceturkšņa balsojumā nominācijā «Teātris».

Tāpat izrāde nominēta 2015./2016. sezonas «Spēlmaņu nakts» balvai sešās kategorijās un ieguva balvu trijās: «Gada scenogrāfs» (Reinis Dzudzilo), «Gada kostīmu vai grima mākslinieks» (Krista Dzudzilo), «Gada gaismu un video mākslinieks» (Oskars Pauliņš).

Izrādes veidotāji

Režisors – Viesturs Meikšāns

Lomās: Inese Kučinska, Edgars Ozoliņš, Anete Berķe, Everita Pjata-Gertnere, Ilze Trukšāne, Kaspars Gods, Kaspars Kārkliņš, Mārtiņš Kalita, Rolands Beķeris, Gatis Maliks

Scenogrāfs – Reinis Dzudzilo
Kostīmu māksliniece – Krista Dzudzilo
Gaismu mākslinieks – Oskars Pauliņš
Muzikālais noformējums un tulkojums – Viesturs Meikšāns

Kritiķi par izrādi

Normunds Akots: «Sākšu uzreiz ar pašu galveno – izrādes panākumu atslēga ir scenogrāfija un režisora spēja pilnīgi visus radošās grupas dalībnieku centienus un pūliņus mērķtiecīgi pakļaut skatuves telpiskajām prasībām un nosacījumiem. Teātrī nav nemaz tik bieži gadījumi, kad scenogrāfiskais koncepts kļūst par spilgtāko izteiksmes līdzekli, jo šādā variācijā slēpjas diezgan daudz zemūdens akmeņu, kurus pēcāk grūti apiet. Taču, ja režisors šo konceptu pieņem un iestudējuma procesā veiksmīgi harmonizē ar savu ieceri, iznākums mēdz būt vienlaikus gan pārsteidzošs, gan iepriecinošs. Tāds šoreiz ir arī liepājnieku jaunākais iestudējums «Portreti. Vilki un avis».» (La.lv, 22.12.2015.)

Silvija Radzobe: «Izrāde ir iecerēta un nospēlēta absolūti precīzi no pirmās līdz pēdējai taktij. Kā muzikāls priekšnesums.» (Kroders.lv, 14.12.2015.)

Raidījumu ciklu atbalsta