Personība. 100 g kultūras. Sigvards Kļava

Sigvards Kļava ir viens no tautā mīlētākajiem Dziesmu svētku virsdiriģentiem un kora kultūras spilgtākajām personībām. Pats viņš gan atzīst, ka savu darbu ar amatierkoriem nācies upurēt darbībai Latvijas Radio korī. Nu jau divdesmit sesto gadu Sigvards Kļava ir tā  mākslinieciskais vadītājs.

Kopā ar diriģentu Kasparu Putniņu viņi radījuši starptautiski pazīstamu vokāli spilgtu vienību, kuru vēlas dzirdēt prestižākie festivāli un aicina sadarboties izcilākie pasaules mūziķi.

Sigvarda Kļavas veidotie projekti ar Latvijas Radio kori ir rūpīgi izauklēti vēstījumi, muzikālas ekspedīcijas , meklējot tīrradņus ,pētot dziedāšanas fenomenu un veidojot tiltus starp arhaisko un mūsdienīgo. Radio koris ir uzstājies  daudzās ievērojamās pasaules koncertzālēs, bet ne mazāk nozīmīgas ir  koncertprogrammas, kas veidotas Latvijas klausītājiem.

Sigvards ir nerimstošs ideju ģenerators , viņš iedvesmo komponistus jaundarbiem, un Radio kori viņi dēvē par savu darbu līdzautoru.

Viena no viņa jaunākajām idejām ir leijerkaste, kas tapusi sadarbībā ar meistaru Jāni Kalniņu un tiks spēlēta topošajā koncertprogrammā „Vidzemes gredzens.”

Sigvards ir tēvs trim meitām, un viņa  radošais gars izpaužas arī sadzīviskos darbos. Savās mājās , kas atrodas Zosēnos, viņš ķīlē traktoru un cīnās ar koku grauzējiem bebriem.