• Otrdiena, 2021. gada 13. aprīlis
  • Vārda diena: Egils, Egīls, Nauris
  • Rīgā apmācies, +5 °C, Z/ZR vējš, 4,12m/s
LSM Bērnistaba

«Daudz laimes, jubilār!» Mārtiņš Sirmais

Daudz laimes, jubilār!

Kas viņš ir? Pavārs vai šovmenis? Pašpuika vai intelektuālis? Tā par šīs nedēļas viesi raidījuma sākumā prāto vadītājs Andrejs Volmārs. Patiesībā ikviens minējums ir patiess, ja runājam par tautā populāro pavāru Mārtiņu Sirmo. Tomēr tos visus apvieno cits – uzņēmējs.

Patiesība ir tāda, ka pašpuikas, kuriem ir intelektuāļa bagāža un kuri pieraduši smagi strādāt, var izaugt par īstiem vīriem , ģimenes tēviem un restorāna biznesa «lielajām zivīm» tikai tad, ja sevī apvieno visas augstāk minētās lomas. Un Mārtiņš tās apvieno. Arī tagad, kad pandēmija restorānu biznesu, šķiet, noliek uz «būt» vai «nebūt» robežas, Mārtiņš atzīst: « Protams, mēs zaudējam, esam lielu izaicinājumu priekšā, bet dzīve jau nekad nesola, ka visu laiku brauksi vilcienā. Biežāk jau nākas skriet tam pakaļ…»

Mārtiņš Sirmais ir puisis no Vidzemes, Dikļiem, Dziesmu svētku dzimtenes. Viņa mamma Daina Sirmā ir latviešu valodas skolotāja un dzejniece, tētis – uzņēmējs. Jau no bērnības mājās ir skanējis Imants Kalniņš un lasītas kvalitatīvas grāmatas. Tas, ka Mārtiņš savu intelektu slēpj aiz ironijas un melnā humora maskas, tikai vairo vēlmi ilgāk uzturēties viņa sabiedrībā…

Rīgā jaunais pavārs kļuva pazīstams, kad pēc mācībām Smiltenes tehnikumā uzsāka darbu populārajā restorānā «Osiris». Izgājis padomju pavāru sabiedriskās ēdināšanas skolu, viņš šeit iepazina pavisam citus kulinārās kultūras standartus – Andreja Žagara, Vitas Matīsas un Jāņa Borga spēcīgo vīziju un personību iedvesmotus. Varbūt tieši bērnībā ieliktās kultūras zināšanu, mūzikas un literatūras saknes rezonēja, un Mārtiņš pats ar laiku kļuva par jaunu ideju nesēju Latvijas restorānu kultūrā. Viņa vārdiem: «Tam labam būs augt!»

Privāto uzņēmējdarbību M. Sirmais uzsāka galerijā «Istaba», kur piedāvāja klientiem pagatavot ēdienu nevis pēc jau sastādītas ēdienkartes, bet pēc pašu vēlmēm. Šeit atraktīvo puisi noskatīja TV ļaudis, uzaicinot uz pavāršovu, kas tika nosaukts «Sirmā ēdienkaratē» un līdz pandēmijai turpinājās aizraujošā garšas ceļojumu un dzīves stila raidījumu ciklā «Sirmais. Kulta ēdieni». Šī raidījuma, ko ne pirmo gadu var skatīt LTV, idejas autors ir pats Mārtiņš.

Cauri visādiem laikiem, Mārtiņš, šķiet, ir laimīgs cilvēks: «Vienīgās ambīcijas ir strādāt to darbu, kas man patīk, un darīt to labi, bez «gruzona». Viss pārējais man jau ir – veseli bērni un vesela ģimene. Visi ir paēduši, laimīgi. Tas ir maksimums, ko var dabūt no šīs dzīves,» savulaik atzinis Sirmais.

Pievienot komentāru

Pievienot atbildi

Lai komentētu, ienāc arī ar savu draugiem.lv, Facebook vai Twitter profilu!

Daudz laimes, jubilār! Ojārs Rubenis

Daudz laimes, jubilār!
Anotācija

«Daudz laimes, jubilār» Režisors Varis Brasla.

Daudz laimes, jubilār!

Daudz laimes, jubilār! Diriģents Andris Veismanis

Daudz laimes, jubilār!
Anotācija

«Daudz laimes, jubilār!». Ojārs Rubenis

Daudz laimes, jubilār!