Latvijas kausa izcīņas fināli sievietēm un vīriešiem

Noslēdzies otrais dokumentālo īsfilmu konkurss „Latvijas kods”, ko Latvijas Televīzija (LTV) rīko sadarbībā ar Nacionālo Kino centru un Valsts Kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu. Izvērtējot 35 projektus, filmu veidošana uzticēta gan debitantiem, gan pieredzējušiem režisoriem - Unai Celmai (projekts „Īsā diena”, Fenixfilm), Līgai Gaisai („Cukurvate, degunlāči un monocikls”, Air Production), Alisei Zariņai („Pēdējais zvans”, Ego Media), Dainai Zviedrei („Vilciens pietur 20:14”, Studija Lokomotīve), Aijai Bley („Būt par tiltu”, biedrība „Vivat!”) un Dzintaram Dreibergam („Kapitālisms laukos”, Vides Filmu Studija).

Filmu projektus izvērtēja konkursa „Latvijas kods” žūrija - LTV Filmu iepirkšanas nodaļas vadītāja Anna Rozenvalde, LTV Informatīvi dokumentālo, ziņu un sporta raidījumu satura redaktore Rita Ruduša, Radošā Eiropa Media biroja vadītāja Lelda Ozola, kinorežisors, scenārists, Nacionālās kultūras padomes pārstāvis Valsts Kultūrkapitāla fonda padomē Dāvis Sīmanis un žurnāla „Kino raksti” galvenā redaktore, kinožurnāliste Kristīne Matīsa.

„LTV iniciatīva, sadarbojoties ar Nacionālo Kino centru un ar Valsts Kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu, jau otro gadu televīzijas skatītājiem dāvās iespēju iepazīties ar sešiem jauniem oriģināliem kino darbiem — mūsdienu Latvijas portretējumiem. Izvērtējot projektus, viens no galvenajiem kritērijiem bija filmas sociālā aktualitāte, kā arī spēja atspoguļot ieceri vizuāli saistošā kinovalodā, piešķirot tēmai māksliniecisku redzējumu,” skaidro LTV Filmu iepirkšanas nodaļas vadītāja Anna Rozenvalde.

„Atbalstīto filmu projektu vidū ir stāsts gan par lauku skolas pēdējo pavasari Latgalē – filma „Pēdējais zvans”, gan vienu dienu veco ļaužu pansionātā filmā „Īsā diena”. Vides Filmu studijas paspārnē topošais projekts „Kapitālisms laukos” startē ar devīzi „Laukos cilvēks vienmēr izdzīvos!” un ir par „cilvēka faktora lomu dzīves kvalitātes veidošanā”. Sociāli aktīva pilsoniska pozīcija par iespējamo konfliktu risināšanu miermīlīgā ceļā ir filmas „Būt par tiltu” ieceres pamatā, kur proaktīva dokumentālista lomā Valsts probācijas dienestā iejutīsies Elvita Ruka. Savukārt poētisku versiju par Latvijas sabiedrības mikromodeli, kas, autoruprāt, ir saskatāms viena vilciena vagonā, varēsim vērot filmā „Vilciens pietur 20:14”. Ceram, ka prieku un lielu skatītāju interesi varētu izraisīt „Cukurvate, degunlāči un monocikls”, kas ir stāsts par Rīgas Cirka aizkulisēm  - tiem, kas mājo cirkā, un par to, kas notiek ārpus manēžas pirms un pēc brīža, kad to piepilda skatītāji,” filmu ieceres ieskicē A. Rozenvalde.

„Konkurss šogad dod iespēju sevi pierādīt jaunajām režisorēm Alisei Zariņai un Dainai Zviedrei. Ceram, ka šie darbi būs atspēriena punkts tālākai radošai darbībai,” uzsver A. Rozenvalde.

Konkurss „Latvijas kods” pirmoreiz tika izsludināts pagājušogad, kad jaunus dokumentālus stāstus par Latviju veidoja pieredzējuši dokumentālisti Dainis Kļava, Zigurds Vidiņš, Mārtiņš Grauds, Ivars Zviedris un Inese Kļava, kā arī jaunais kinorežisors Dāvis Kaņepe. Ivara Zviedra un Ineses Kļavas filmu „Štābs Ipiķi” kultūras balvas „Kilograms kultūras” balsotāji izvirzīja kā vienu no pagājušā gada labākajiem kino darbiem Latvijā.

Arī šogad LTV turpina veicināt stāstu veidošanu īsā, kodolīgā formātā — 26 minūšu dokumentālā filmā. Filmu pirmizrādes paredzētas 2014. gada novembrī kinoteātrī un LTV ēterā.