G7 valstis sola miljards Covid-19 vakcīnu devu attīstības valstīm

Šodien, 8. aprīlī, Latvijas Televīzijas (LTV) un „Latvijas Koncerti” rīkotajā preses konferencē atklāti šova „Radīti mūzikai” dalībnieki. Sešos svētdienu vakaros, sākot no 20. aprīļa LTV1 pulksten 18.50, savu talantu pierādīs topošie mūziķi – vijolniece Sabīne Sergejeva, tubas mūziķis Kaspars Šmits, soprāns Marlēna Keine, čellists Marks Viļenskis, pianisti Katrīna Gupalo un Dainis Tenis, kā arī sitaminstrumentālisti Elvijs Endelis un Mikus Bāliņš.

„Jau no projekta „Radīti mūzikai” pirmās dienas bija skaidrs, ko vēlamies panākt – parādīt klasisko mūziku mazliet neierastā veidā un atklāt skatītājiem jaunus klasiskās mūzikas virtuozus. Šāds televīzijas konkurss Latvijā ir unikāls un nebijis, tāpēc tas ir liels izaicinājums Latvijas Televīzijas komandai. Ceram, ka šis raidījums raisīs interesi par klasisko mūziku plašākā sabiedrībā un atklās jauniešu interešu daudzveidību,” informē LTV valdes priekšsēdētājs Ivars Belte.

„Liels paldies televīzijas kolēģiem, kuri deva iespēju kopīgi izdzīvot šo aizraujošo piedzīvojumu jau kopš konkursa „Radīti mūzikai” pirmās atlases kārtas. Mums bija ļoti grūti atlasīt tikai astoņus dalībniekus, jo sastapāmies ar talantīgiem, atraktīviem un daudzpusīgiem topošajiem mūziķiem. Televīzijai ir milzīgs spēks, tāpēc šis konkurss viņiem būs lieliska iespēja pierādīt savu talantu un, iespējams, kļūt par klasiskās mūzikas zvaigznēm, ar kurām leposies visa Latvija,” komentē „Latvijas Koncerti” direktors Guntars Ķirsis.

 „Radīti mūzikai” ir nebijis notikums televīziju šovu vēsturē Latvijā. Pirmo reizi Latvijas televīzijā būs skatāms izklaidējošs šovs, kura pamatā ir klasiskā mūzika. Jaunos talantus tiešraidēs vērtēs žūrijas pārstāvji – diriģents, Valsts akadēmiskā kora „Latvija” mākslinieciskais vadītājs Māris Sirmais, komponists, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas profesors Juris Karlsons, bet trešais žūrijas loceklis katru nedēļu būs cits klasiskās mūzikas pārstāvis. Rezultātus noteiks žūrijas eksperti un raidījuma skatītāji telefonbalsojumā.

Raidījuma vadītājs būs žurnālists Ēriks Niedra.

Šova dalībniekus izvēlējās atlases žūrija – televīzijas režisors Arvīds Babris, komponists un Latvijas Nacionālās operas vadītājs Zigmars Liepiņš, komponists Arturs Maskats, producente un aktrise Leonarda Ķestere, koncertaģentūras „Latvijas Koncerti” direktors Guntars Ķirsis, Latvijas Televīzijas Kultūras redakcijas vadītāja Ieva Rozentāle un diriģents, Valsts akadēmiskā kora „Latvija” mākslinieciskais vadītājs Māris Sirmais.

Raidījuma ģenerālsponsors ir tirdzniecības centrs „Origo”, kas pasniegs arī simpātiju balvu vienam no trīs finālistiem. Dalībnieki sacentīsies arī par vienreizēju finansiālo stipendiju muzikālajai izaugsmei 1000 eiro apmērā no „BIGBANK” un „Latvijas Koncertu” dāvāto iespēju uzstāties kopā ar Liepājas simfonisko orķestri Dzintaru koncertzāles 2014. gada sezonas atklāšanas koncertā.

Televīzijas konkursa dalībnieki ir jauni mūziķi (instrumentālisti un dziedātāji) vecumā no 15 līdz 25 gadiem, augstākās izglītības iestāžu mūzikas studenti un īpaši apdāvinātie mūzikas skolu audzēkņi, kuri atklās dažādus izpausmes aspektus  – demonstrējot virtuozitātes spožumu, melodijas spēles meistarību, uzstājoties kopā ar slaveniem klasiskās mūzikas izpildītājiem, interpretējot pazīstamus klasiskās mūzikas un popmūzikas skaņdarbus, kā arī demonstrējot improvizācijas prasmes un spēju savaldzināt auditoriju.

Šova „Radīti mūzikai” mērķi ir iepazīstināt publiku ar jaunajiem izpildītājiem, sniegt viņiem iespēju uzstāties kopā ar Latvijas labākajiem profesionāļiem, padarot dalībniekus par nākotnes klasiskās mūzikas zvaigznēm, paplašināt klasiskās mūzikas klausītāju loku un palielināt tās nozīmi sabiedrībā.