Personība. 100g kultūras. Latvijas Nacionālā teātra režisors un aktieris Edmunds Freibergs

Latvijas Nacionālā teātra režisors, lielisks aktieris un izcils aktieru pedagogs Edmunds Freibergs atzīst, ka viņam patīk uz skatuves kā dievam radīt jaunu pasauli, kas vēl nav bijusi un kuras tādas vairs arī nebūs. «Tas ir  fantastiski,» piebilst Edmunds Freibergs, “bet  fantastiska ir arī sajūta, kad meties kārdinājumā  un atkal kļūsti par aktieri. “

 Padevies režisores Indras Rogas aicinājumam spēlēt Knurovu A.Ostrovska lugas «Līgava bez pūra» (2005)   iestudējumā, Freibergs sev teicis, ka pēc tā - vairs nekad, šī ir beidzamā loma, bet tad nācis kārdinājums no režisora Mihaila Gruzdova spēlēt Kareņinu «Annā Kareņinā», un atteikt Freibergs ne Gruzdovam, ne sev nav varējis.

«Saistīja nenormālais Kareņina egoisms. Neteikšu, ka man tāds piemīt, bet katrā cilvēkā līdzības var atrast, ja vien labi sevī  pameklē,» piebilst Edmunds Freibergs.

Kareņina loma viņam atnesa Spēlmaņu nakts balvu  kā labākajam otrā plāna lomas aktierim (2011).

Trešais jaunā gadsimta lielākais akieriskais izrāviens ir joprojām spēlētais  Sorins  režisora Elmāra Seņkova iestudētajā  A.Čehova «Kaijā» (2017.)  Viņam pašam piemītot bērnišķīgums, bet Sorina apziņa par nenodzīvoto dzīvi gan neesot raksturīga.

Katru savu dzīves epizodi Freibergs raidījumā uzbur vārdu spēlēs un humorā tik spoži, ka atliek vien iztēloties, kā viņš ticis pamanīts bērnu teātra pulciņā, jo veikli pratis aizvietot mēģinājumā visus, kuri nebija atnākuši, un tā ticis  pie Latvijas Radio  mikrofona.

Ar Edmunda Freiberga  balsi uzauguši vismaz triju paaudžu bērni, bet šogad pirmo reizi viņš Radio teātrī iestudējis pats: tas bija Zeiboltu Jēkaba darbs «Ūdensburbuļi»  ar Raimonda Paula mūziku. Ar Maestro viņu saista ilga radošā draudzība, tāpat kā ar draugu no jaunības – dziedātāju Margaritu Vilcāni.

Kad Edmunds Freibergs stāsta par dažām satikšanās reizēm ar savu tēvu, ir mazliet skumji – kā tad tā? Taču tēva trūkums viņu rūdījis un arī devis mammas un māsas nebeidzamo siltumu, kaut nabadzība pēckara laikā bijusi baisa.

Edmundam Freibergam ir savi draugi no teātra 12. gardarobes, ar kuriem dzimšanas dienās un svētku reizēs tukšo pa mēriņam un pārrunā dzīvi.  Ar aktieri Uldi Dumpi un draugu pulciņu apskatīta pasaule, jo ceļojumi ir Freiberga  lielā aizraušanās. 

Vasarā  režisors un aktieris Edmunds  Freibergs atkal iestudēs operu Siguldas Opermūzikas svētkos, operas režijas ir viņa lielā radošā  mīlestība.

Tā būs arī dāvana pašam aktierim 70.dzimšanas dienā.