Опрос детей без стресса

Ar vairākiem jaunumiem LTV ēterā no 29. augusta atgriežas ar Borisa un Ināras Teterevu fonda atbalstu tapušais raidījumu cikls “Teātris.zip”. Jaunajā sezonā skatītājiem tiks piedāvātas tikai jaunākās un izcilākās teātru izrādes, kas izpelnījušās lielu skatītāju un kritiķi ievērību. Tāpat šajā sezonā izrādes televīzijas ēterā būs izvietotas skatītājiem ērtākos ētera laikos, veidojot īpašus teātra mēnešus, kad izrādes LTV būs skatāmas ik sestdienu. Domājot par skatītājiem, kuri teātri vēlas skatīties internetā, LTV mājas lapā tiks izveidota īpaša “Teātris.ZIP” sadaļa, kurā pakāpeniski tiks veidots Latvijas teātra vēsturi ieskicējošs izrāžu un citu materiālu arhīvs.

“Projekts “ZIP” ir izpelnījies lielu skatītāju atzinību, tāpēc esam daudz domājuši, kā to padarīt skatītājam draudzīgāku, un šajā sezonā nākam klajā ar jaunu plānojumu,” uzsver LTV kultūras satura redaktore Gunta Sloga. Daļai skatītāju bija neizprotams tas, ka izrādes LTV ēterā tiek ievietotas neregulāri, tāpēc tagad izveidoti īpaši teātra izrāžu bloki. “Mums sezonas laikā būs četri īpašie teātra mēneši, kad izrādes LTV1 un arī LTV7 būs skatāmas reizi nedēļā. Sākam jauno sezonu kopā ar teātriem, piedāvājot skatītājiem izcilu izrāžu trieciendevu četras nedēļas pēc kārtas,” uzsver G. Sloga. Tāpat četras izcilas izrādes novembrī un martā būs skatāmas svētdienās LTV7 ēterā, savukārt piecas izrādes būs redzamas janvārī LTV1 ēterā.

“Teatris.zip sagatavotais piedāvājums skatītājiem - četras sestdienas pēc kārtas ar jaunāko laikmetīgo izrāžu plejādi - Valmieras teātra “Raudupieti”, Dailes teātra “Oņeginu”, Latvijas Nacionālā teātra “Billi” un Jaunā Rīgas teātra “Fundamentālistu” kalpos par izcilu sākumu šī gada Borisa un Ināras Teterevu mākslas programmai TÊTE-À-TÊTE. Tā notiks šī gada septembrī un oktobrī. Programma tiek veidota gan iesaistot jau esošos partnerus ar īpašiem pārsteigumiem, gan piedāvājot jaunus, grandiozus laikmetīgās kultūras notikumus. Piemēram, teātra mīļi varēs izbaudīt Jaunā Rīga teātra izrādi “BRODSKIS/BARIŠŅIKOVS”, Latvijas Nacionālā teātra sezonas atklāšanas izrādi “Uguns un nakts” un Čehova Krievu drāmas teātra izveidoto muzikālo uzvedumu retrospekciju. Ceru, ka arī šīs izrādes tiks ar laiku iemūžinātas kā savu laiku un teātra mākslas attīstības tendenču atspoguļotājas,” saka Elīna Vikmane, Borisa un Ināras Teterevu mākslas programmas TÊTE-À-TÊTE direktore.

Jau šo sestdien, 29. augustā  LTV1 ēterā būs redzams Ojāra Rubeņa vadītais raidījums “ZIP”, kam sekos daudzām balvām nominētā Valmieras teātra izrāde “Raudupiete” režisora Elmāra Seņkova režijā. Savukārt 5. septembrī “Teātris.zip” piedāvās  “Spēlmaņu nakts” 2012./2013. skatītāju simpātijas balvas “Gada izrāde” ieguvēju, muzikālo izrādi “Oņegins”, kuru Dailes teātrī iestudēja Dž. Dž. Džilindžers. Uz sarunu pirms izrādes O. Rubenis uzaicinājis titullomas tēlotāju Intaru Busuli un izrādes mūzikas autoru, komponistu Kārli Lāci. Tāpat “Teātris.ZIP” turpina izrādīt mazajiem skatītājiem paredzētas izrādes – 5. septembrī pulksten 10:45 ēterā būs skatāma “Baltā grāmata”, kas ir novatorisks neatkarīgajā teātrī “Dirty Deal Teatro” tapis iestudējums.

12. septembra vakarā cikla ietvaros būs skatāma Nacionālā teātra izrāde “Bille” Valda Lūriņa režijā ar aktrisi Daci Bonāti galvenajā lomā, kura par Billes atveidošanu saņēmusi “Spēlmaņu nakts” 2008./2009. Gada labākās aktrises balvu. Pirmo “Teātris.zip” 4. sezonas izrāžu bloku 19. septembrī noslēgs Jaunā Rīgas teātra izrāde “Fundamentālists”. Šī izrāde ir režisores Ineses Mičules diplomdarba izrāde, kas jau no 2008. gada ir bijusi izpārdotāko izrāžu skaitā. “Fundamentālists” ir mūsdienu dramaturga, soma Juha Jokelas psiholoģiska drāma par ticību, paštaisnumu un cilvēku atbildību. Pirms izrādes O. Rubenis sarunāsies ar mācītāju Edgaru Maži.

Tāpat LTV veido “Teātris.ZIP” sadaļu savā mājas lapā. “Paralēli jau ierastajam – iespējai nedēļu skatīties ēterā bijušās izrādes, mēs veidosim īpašu Latvijas teātra vēsturi atspoguļojošu izrāžu arhīvu,” uzsver G. Sloga. Sākumā šajā sadaļā tiks ievietotas pēdējo dekāžu desmit ievērojamākās izrādes, kas tiks papildinātas ar LTV raidījumu ierakstiem, dažādiem arhīvu materiāliem un Latvijā atzītu kritiķu vērtējumiem. “Paredzam laika gaitā šo sadaļu attīstīt,” uzsver LTV satura redaktore.

Ciklā “Teātris.zip” 2015. gada septembrī un oktobrī iekļautās izrādes tiek izrādītas Borisa un Ināras Teterevu mākslas programmas TÊTE-À-TÊTE ietvaros.

«Teātris.zip» ietvaros kopš 2012. gada Latvijas iedzīvotājiem ir bijusi iespēja vērot 90 dažādu laiku Latvijas teātru labākās izrādes ierakstā un tiešraidēs (60 vakara izrādes kopā ar raidījumu «Teātris.zip» O.Rubeņa vadībā un 30 dienas izrādes). Paralēli Latvijas Televīzija veikusi Rīgas un reģionu teātru 57 labāko izrāžu ierakstus. Tās ir izrādes, kas iekļautas Latvijas kultūras kanonā, kā arī iestudējumi, kas uzskatāmi par sava laika zīmēm. 

Plašāka informācija LTV mājaslapā: http://ltv.lsm.lv/lv/kultura/teatris.zip/  Plašāka informācija par Tete-a_Tete: http://www.tat.lv