EZA aicina izmantot visas vakcīnas

“Sirmais. Kulta ēdieni” 4. sezona no 29. oktobra LTV1

Kulta ēdienu komanda četrās sezonās apceļojusi četrus kontinentus un divdesmit septiņas pasaules valstis. Mārtiņš Sirmais atklāj, ka šis kulinārais piedzīvojums uz visiem laikiem mainījis viņa attieksmi pret ēdienu un tā kultūru. Šajā sezonā, kad izgaršotas Indija, Igaunija, Maroka, Austrija, Taivāna, Izraēla un Ungārija, viņš kulta ēdiena fenomena slepeno formulu atklās arī skatītājiem. Mārtiņa Sirmā jaunās sezonas garšas meklējumi sāksies 29. oktobrī pulksten 21.15 LTV1 ar sēriju par Indiju un tās nacionālo dārgumu – vistas kariju, kurš kulta statusu izpelnījies jau sen.

Šefpavārs Mārtiņš Sirmais ir ceļojumos pieredzētā iedvesmots un atklāts: “Kulta ēdienu raidījums tik ļoti plaši atvēris apvāršņus, ka to nevar vārdos izstāstīt. Galvenais, ko esmu sapratis – īstais ēdiens neslēpjas nākotnē un tehnoloģijās, jaunos domāšanas veidos un pavāra izaugsmē vai prasmē eksperimentēt. Īstā ēdiena būtība slēpjas cilvēkos. Labākais ēdiens ir perfekti pagatavots ēdiens, un to radīt nevar četrās dienās, pusgadā vai pat manas dzīves laikā. Tas ir paaudžu un gadsimtu, nabadzības, uzplaukuma, karu un vēstures jautājums. Un ja, baudot ēdienu, šo vēsturi vari arī sagaršot – tas tad arī ir kulta ēdiens!”

Režisore Ilze Lasmane- Brože septiņus jaunās sezonas Kulta ēdienu stāstus raksturo kā “mega jaudīgus” – košus, krāsainus un ļoti dažādus. Skatītājiem būs iespēja aizceļot uz Indiju un iepazīt vienu no pasaules ēdienu karaļiem – vistas kariju. Igaunijas sērija stāstīs par brokastu putru kamu un atklās latviešu un igauņu kopīgās rakstura iezīmes. Ceļojumā uz Maroku varēs acīm baudīt tadžīnas dažādību un sajust šīs zemes virmojošo bezbēdību. Sirmais aicinās arī ābolu strūdeles medībās uz Austriju, kur novērtēs laika zobam nepakļaujamo Vīnes kafejnīcu šiku un Zalcburgā radītās “mocartbučas” kopā ar pašu šo konfekšu izgudrotāja mazmazdēlu. Eksotiskais Taivānas piedzīvojums skatītājus lutinās ar skatiem no Orhideju salas, stāstiem par lidojošām zivīm, kuras tumsā spīd, un pelmeņu gatavošanas receptēm. Sirsnības un pretrunu piepildīto Izraēlu raidījumā būs iespēja iepazīt no visdažādākajiem skatu punktiem un atklāt humusa gatavošanas noslēpumus, kuri vieno vietējos iedzīvotājus. Savukārt ceļojums uz Ungāriju pašam Mārtiņam bijis patīkamiem pārsteigumiem pilnākais: “Man par Ungāriju bija izveidojies stereotips, kurš Kulta ēdienu braucienā tika pilnībā iznīcināts! Tā ir gaļas un gaļēdāju paradīze! Tā ir rūpīgi glabāta pērle ar karalisku domāšanu. Ungāri tiešām ir gardēži, bet gulašs ir pavisam kas cits, nekā mēs esam iedomājušies – tas ir kaut kas izcils.”

“Sirmais. Kulta ēdieni” no 29. oktobra atgriežas LTV1 ierastajā laikā un formātā – ceturtdienu vakaros, pulksten 21.15, uzreiz pēc “Panorāmas”. Daudz interesanta arī “Sirmais. Kulta ēdieni” sociālo tīklu profilos twitter.com, Facebook.com un draugiem.lv.