Projekts "Būris". Nekad nesaki nekad jeb sliekas latviešu ēdienkartē

Bambusa kāpurus vai zīdtārpiņa kūniņas? Varam piedāvāt arī kēksiņu no slieku miltiem vai grauzdētus circeņus? Ko jūs izvēlētos? Iespējams, nepatikā noskurināties un domājat – nē, nekad neko tādu neēdīšu! Taču fakti ir nepielūdzami un gan zinātnieki, gan politiķi saprot - līdz 2050. gadam planētas iedzīvotāju skaits būtiski pieaugs un pabarot visus kā līdz šim, vienkārši nebūs iespējams. Nākotnes ēdienkarte lielā mērā sastāvēs nevis no tā, kas izaudzis dārzā vai kūtī, bet – radīts laboratorijās. Par ēdieniem no sliekām, kukaiņiem un kāpuriem, un latviešu konservatīvismu pārtikas izvēlē, diskutēsim šajā “Būra” sērijā. Duelī piedalās zinātniece, kas pēta tieši slieku izmantošanu kā olbaltumvielu avotu Ilga Gedrovica un latviešu tradicionālās virtuves pārzinātājs, uzņēmējs Gunārs Ķirsons. Ekspertu viedokļus par nākotnes pārtiku izteiks šefpavārs Kaspars Jansons un biedrības “Zaļā brīvība” vadītājs Jānis Brizga.