Personība.100g kultūras. Baletdejotājs Raimonds Martinovs

 «Vispār man nemaz nepatīk būt ļaudīs. Jo mazāk cilvēku apkārt, jo labāk jūtos,» savu komforta zonu raksturo Latvijas Nacionālā baleta vadošais solists Raimonds Martinovs. Raimondam piemīt tā brīvība, kas ir viņa sapņu lomai Spartakam : «Es ļoti gribētu dejot „Spartaku» – cilvēku, kurš cīnās par savu brīvību. Man šķiet, šī loma ir vienlīdz ļoti emocionāla un vīrišķīga.” 

   Viņa augums kā spriega atspere  izstaro milzu enerģiju un spēku,  dejojot dinamiskājā  «Bolero»  iestudējumā. Raimonds prot arī būt sapņains, piemēram, melanholiskā komponista Franča lomā, kurš  kļūst par upuri savām jūtām  klasiskajā baletā «Pie zilās Donavas».

Raimonds Martinovs  Latvijas Nacionālās operas baletā dejo kopš 2000.gada. Viņa repertuārā  ir vadošās lomas gan klasiskajos baletos, gan laikmetīgās horeogrāfijās. Pirms pāris mēnešiem pasaules pirmizrādi piedzīvoja kubiešu izcelsmes horeogrāfa Hulio Arosarenas balets «Dons Žuans».

«Dons Žuans ir pilnīgs pretstats man, bet tā ir mūsu profesijas viena no burvībām, ka varam iedziļināties cita cilvēka – reāla vai izdomāta – dzīvē, izdzīvot to,» saka baletdejotājs Raimonds Martinovs.

Jau vairākus gadus Raimonds ir arī diplomēts horeogrāfs, kurš veidojis ne vienu vien iestudējumu. Un viņa sapnis ir iestudēt pilnmetrāžas baletu. Viņa jaunākais veikums top vienā komandā ar  Latvijas valsts simtgades  lielizrādes «Abas malas» veidotājiem, iestudējums rudenī notiks  «Arēnā Rīga». 

Kad Raimonds Martinovs  Londonā, klausoties lekcijas, atbild uz „Personības” veidotāju telefona zvanu, viņš paver vēl nezināmu stāstu par sevi.  Viņu aizrauj zinātne, īpaši amerikāņu pētnieku grupa Žaka Fresko vadībā, kura izstrādājusi unikālu projektu Zemes nākotnes civilizācijai – „Venus Project”. Tā ir fantastiska aizraušanās!  Tāpat kā Raimonda uzdrošināšanās, nebīstoties traumu, lekt ar izpletni, sērfot viļņu galotnēs, kopā ar draugiem piedzīvot laivu braucienus.

Dejot viņš sāka tāpēc, ka mamma tā gribēja. Mazais puika nolika malā čellu un  kļuva par  baleta zvaigzni Raimondu Martinovu, jo balets ir vīrišķīga  profesija.