Citādi latviskais (Cytaidi latviskais). Annas diena

Latgalē Annas dienu tradicionāli svin Dagdā.  Raidījuma vadītājs Arnis Slobožaņins skatītājus  vedīs uz  Olovecas  «Ezermaļiem», kur  jau trešo gadu Annas dienā – 26. jūlijā tiek atvērts melnās keramikas ceplis

Ceplī Evijas Maļkevičas-Grundeles, Ilmāra Veceļa, podnieka ar 30 gadu stāžu,  un četru citu meistaru melnās keramikas podi, bļodas, vāzes – trauki, kas noder prasmīgai saimniecei, jo Annas diena tiek uzskatīta par saimnieču dienu.

Vienu bļodu Arnis vedīs uz Nagļiem, gandrīz pāri visam novadam uz Lubāna Latgales pusi Īdeņu, kur saimnieko Anna Macāne. Saimniece cienās ar zandartu un abi izstaigās purva taku.

Latgales kontekstā nedrīkst piemirst Annas dienas garīgo pusi. Bērzgalē ir Sv. Annas baznīca, kur par godu Annas dienai notiek mise un Euharstiskā procesija.

Tā ir Katoļu Baznīcas tradīcija, kas radusies 13 gs. beigās, kā svinīga Kristus godināšana, draudzes ticības un vienotības apliecinājums. Kur baznīca, tur tirgošanās- raidījumā izskaņā par garīgā un laicīgā sadzīvošanu Bērzgalē.