Itālijā atcels prasību par sejas masku valkāšanu ārpus telpām

Berlīnes Komiskās operas muzikālais vadītājs Ainārs Rubiķis atzīst, ka viens no viņa dzīves vadmotīviem ir savu ideālu nenodošana un godīgums pašam pret sevi. Muzikālā vadītāja darbs nav tik vienkāršs kā viņam sākumā šķitis – tā ir diplomātija, psiholoģija un darbs ar cilvēkiem. 24. jūlijā Dzintaru koncertzāles Lielajā zālē koncertā „Dzimuši Latvijā” Rubiķis diriģēs Latvijas Simtgades jauniešu orķestri, kas valsts simtgades programmas ietvaros ļauj labākajiem Latvijas jaunajiem mūziķiem pilnveidot savas mākslinieciskās prasmes un uzstāties kopā ar pasaulslaveniem Latvijas mūziķiem.

Ainārs Rubiķis ir pasaulē pieprasīts simfonisko orķestru diriģents, kura darba gaitas viņu aizvedušas gan uz Novosibirsku, kur, būdams Novosibirskas Valsts akadēmiskā operas un baleta teātra mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents, guvis panākumus visas Krievijas mērogā, gan nu uz Berlīni. Viņš diriģējis arī Čikāgas Liriskajā operā, Bāzeles teātrī un Somijas Nacionālajā operā.

Diriģents, kuram uzticēts Latvijas labāko jauno mūziķu orķestris, teic, ka “neatlaidība un latviešu spīts – tas ļoti daudzus pārsteidz pasaulē”. Prasīgums pret sevi un citiem ir laba darba pamatā, un būt muzikālajam vadītājam nenozīmē tikai būt māksliniekam – tas ir arī diplomāta un psihologa darbs, kas pieprasa emocionālu briedumu: “Tas ir darbs ar cilvēkiem. Un, lai tu varētu strādāt ar cilvēkiem, tev, pirmkārt, pašam ir jābūt cilvēkam.” Pirms sākt strādāt kopā ar jaunu komandu, Rubiķis viņus nepēta pirms iepazīšanās, tomēr viņš atzīst, ka pasaule ir maza un lielu personību satikšana ir svarīgs notikums. “Brīdī, kad man ir jāsatiekas ar kādu lielu personību, man vienmēr ir ārkārtīgi bail,” saka diriģents.

Tiekoties ar izcilo pianistu Polu Luisu, Rubiķis to pat pateicis pašam Luisam: “Pirms pirmā mēģinājuma ar Polu Luisu es biju noklausījies viņa fantastisko Šūbertu. Es vārda tiešā nozīmē juku prātā. Un es iegāju pie viņa ģērbtuvē un teicu: “Pol, man ir ļoti bail no jums” un viņš smējās par to.”

Runājot par to, kā cilvēks vispār top par mūziķi, Rubiķis uzsver dzīves pieredzes nozīmi: “Mums ir nepieciešams apgūt prieku, bēdas, skumjas, ekstāzi. Turklāt nav svarīgi, kur tas notiek: cilvēki ir prasījuši – nu kur tu esi mācījies? Es saku – tikai un vienīgi Latvijā. Es neesmu braucis uz Vīnes augstskolu, ne te uz Berlīni, ne uz Ameriku, es esmu tikai Latvijā studējis. Man ir iedota tik daudz izglītojošās un emocionālās bagāžas, cik to var izdarīt viena maza valsts.”

“Man ir prieks par šo ideju, un es ceru, ka tā nebūs tikai vienu reizi. Jauniešiem, solistiem, mazajiem ir iespējas pieskarties lielajiem solistiem un tāpat arī orķestrantiem ir iespēja strādāt ar Latvijā prominentiem mūziķiem,” par ideju veidot Latvijas Simtgades jauniešu orķestri teic diriģents. 28. jūlijā, plkst. 21.20 LTV1 ēterā būs vērojams Aināra Rubiķa diriģētais orķestra koncerts, kurā kopā ar labākajiem jaunajiem mūziķiem – vijolnieku Daniilu Bulajevu, ģitāristu Miku Akotu un baritonu Kalvi Kalniņu uzstāsies Latvijā dzimušas pasaules zvaigznes – vijolniece Vineta Sareika, akordeoniste Ksenija Sidorova un soprāns Kristīne Opolais. Koncertā tiks izpildīti gan pasaulslavenu autoru – Mocarta, Rosīni, Vivaldi un citu, gan latviešu – Pētera Barisona, Jāņa Mediņa un Romualda Kalsona darbi.

Koncertu organizē “Latvijas koncerti” sadarbībā ar Kultūras ministriju un tas norisinās Latvijas valsts simtgades programmas koncertcikla „Dzimuši Latvijā” ietvaros. Koncertcikls „Dzimuši Latvijā” aicina baudīt Latvijā dzimušu pasaulslavenu klasiskās mūzikas zvaigžņu priekšnesumus. Vairākos koncertos uzstāsies arī topošie mūziķi – bērni un jaunieši, un augstākās raudzes profesionāļu līdzmuzicēšanas piemērs būs nozīmīgs impulss mūsu profesionālo mūziķu nākamo paaudžu izaugsmei.