Spēlmaņu nakts 2018

Teātra brīnums rodas tikai stiprā un saprotošā komandā – zina katrs, kurš šajos divdesmit piecos gados kaut reizi bijis nominēts kādā no 17 kategorijām.  

Žūrijai noskatīties bagāto izrāžu klāstu  un arī izvērtēt 2017./2018.gada sezonu nebūt nav  pats vieglākais darbs. Viņi labi zina kā radošie gaida lielo balvas noslēpuma mirkli, kad televīzijas tiešraidē skatītāji pirmie ieraudzīs uzvaras emociju.

Svēts un cieņpilns  «Spēlmaņu naktī» ir brīdis kad pasniedz balvu Par mūža ieguldījumu teātra mākslā. Latvijas simtgades gadā novērtēts Nacionālā teātra aktrises Māras Zemdegas un Dailes teātra aktiera Gunāra Placēna radošais mūžs.

Balva Par mūža ieguldījumu teātra mākslā būs vienai no noslēpumainākajām latviešu teātra aktrisēm Mārai Zemdegai. Tikai sev raksturīgo gana atturīgo tēlu viņa saglabājusi visa mūža garumā, emocijas izliekot vien uz skatuves, tādējādi trāpot pa skatītāja jutekļiem jo precīzāk.

Starp spilgtākajām aktrises teātra lomām ierindojamas Patrīcija no Ēriha Marijas Remarka «Trīs draugiem», Elīna no Rūdolfa Blaumaņa «Skroderdienām Silmačos», Erta no Leldes Stumbres «Sarkanmatainā kalpa», Marga Alehandro Kasona «Trešajā vārdā», Sondra Teodora Dreizera «Amerikāņu traģēdijā» u. c. Pašai aktrisei sirdij tuvākā ir Patrīcijas loma.

Balvu   Par mūža ieguldījumu teātra mākslā saņems arī mūžam optimistiskais, enerģiskais un Latvijas vecākais spēlējošais aktieris Gunārs Placēns.

Kad televizors vēl bijai  lielais mājas brīnums, Gunāra Placēna Žani Viepli humoristiski muzikālajos raidījumos „Hugo Diegs brauc uz Pampāļiem«  vai Pirtnieku „TV pirts» gaidīja kā dzīves eliksīru. Aktiera nezūdošās radošās zīmes no lomāma, kas var ietilpt knapi  pāris lapās, ir viņa jautrais Šveiks, doktors Votsons no «Šerloka Holmsa», Sančo Pansa izrādē «Dons Kihots».

«Spēlmaņu nakts» ceremonijā sakarsušo balvu gaidīšanas atmosfēru ar asprātīgām paralēlēm no teātra  dzīves, mūziku un pašu aktieru pasākuma vadīšanas azartu 25.naktī Nacionālajā teātrī īstenos režisors Gundars Silakaktiņš, scenārija autori Jurate Silakaktiņa un Vents Vīnbergs, scenogrāfs Aigars Ozoliņš, muzikālā producente Zane Dombrovska, video māksliniece Linda Ģībiete, gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš.