Daudz laimes, jubilār! Radio SWH vadītājs Jānis Šipkēvics

Jānis Šipkēvics, viens no trīs leģendārā Latvijas Televīzijas atmodas laika raidījuma «Labvakar!» žurnālistiem, tagad mediju uzņēmuma vadītājs, uz filmēšanu ierodas možs un joko jau ienākot. Ar sen pazīstamo kolēģi Andreju Volmāru intervija būs jestra un sprigana.

Jānis ir dzimis 1959. gada 2. janvārī Rīgā, taču par savu bērnības zemi dēvē Liepāju, kur dzīvoja viņa audžumamma, mammas māsa. Jau agrā bērnībā liktenis Jāni stipri pārbaudījis – tēvu īsti nepazinis, savukārt mīļo mammu traģiski zaudējis vien 4 gadu vecumā. Bērnībā Jānis, kā pats saka, bijis «grūtais» bērns. Mācīties īsti nav gribējis, visticamāk, bijis dusmīgs, sāpināts un apjucis. Mammas māsa centusies mazo Jāni iesaistīt visādās nodarbībās – gan skolas ansamblī muzicējis, gan sporta skolā basketbolu spēlējis. Un visu – ar izciliem panākumiem.

“Atgriezties skolā no Latvijas Televīzijas raidījuma «Ko tu proti?» ar laureāta diplomu un slavu – tas jau bija kaut kas,” savu pirmo sastapšanos ar nākotnes darba vietu atceras Jānis. Arī basketbolā viņš , pateicoties savai neatlaidībai un arī staltajam augumam, guvis vērā ņemamus panākumus – spēlējis dažādu vecumu izlasēs. Mācījies Liepājas Valsts 1. ģimnāzijā.

Jānis, protams, bija ļoti šarmants un izskatīgs puisis. Mūziķis un sportists. Un droši vien lauztu meiteņu sirdis viegli vien. Ja ne pārāk lielā kautrība. Šķiet, tikai vēlāk, jau pieaugušā vecumā, Latvijas šarmantāko vīriešu topu pirmās vietas Jāni pieradināja pie domas, ka viņš var uzdrošināties. Kādā intervija viņš gan izteicies, ka meitenes nekolekcionē: «Laime ir, kad ir azarts doties darbu. Un tad – prieks atgriezties mājās, pie sava cilvēka.»

Jānis apprecējās ļoti agri. Kad vēl ļoti gribējās skriet un sevi apliecināt. Laulībā piedzima Jānis Šipkēvics juniors, tagad izcils mūziķis, grupas «Instrumenti» dalībnieks, komponists. Kādu laiku Jānis seniors bijis sava dēla iepriekšējās grupas «Cosmos» menedžeris. LTV arhīvs glabā ierakstus, kur tēvs aizkulisēs sagaida dēlu un viņa draugus pēc uzstāšanās «Eirovīzijas» konkursā Atēnās. Jānim ir arī meita Tīna. Un četrgadīgais Olivers.

Interesanti, ka Jānim ir skaista aizraušanās – koku stādīšana. Par godu īpašiem notikumiem un cilvēkiem. Arī katram bērnam un arī mazbērnam ir ticis veltījums, kas zaļos paaudzēm ilgi. «Jānim par godu ir Kanādas ozols, Tīnai – ir liepa, Oliveram ir dižskābārdis un Kristapiņam ir melnā priede,» – ar sirsnību stāsta Jānis… Kaut arī mati viņam iesirmi, šķiet, viņa patiesā interese par dzīvi un aizrautība nav mainījusies ne par mata tiesu.