"Īsa pamācība mīlēšanā. Filmas arheoloģija"

Viļņu Jānis aprecēja Ilzi vispirms lugā un pēc tam filmā «Īsa pamācība mīlēšanā». Daudzas līgavas palika raudam, bet laiks ir aiztecējis kopš tām skaistajām dienām!...Aktieris  Rolands Zagorskis 35 gadus pēc režisora Imanta Krenberga muzikālās komēdijas uzņemšanas ir piekritis vēlreiz apciemot visas savas līgavas no filmas, kas atzīta par latviešu kino vēstures vērtību.

Ko viņš teiks Lilitas Ozoliņas skaistajai Annei, kura tomēr nebija tik čakla mātes meita kā izdaudzināta? Kāda būs satikšanās ar Maijas Eglītes spēlēto Alīdi, kurai toreiz patika vairāki ciema puiši vienlaicīgi? Vēl tolaik neprecētas palika Diānas Zandes krāšņā Roze un Andas Zaices pārziedējusī Magone, vientuļa palika arī slaidā Zaplīze, kuru tolaik filmā tēloja TTT basketboliste Laimdota Šurkusa(Zariņa). Kāzas Zagorska Viļņu Jānis svinēja ar daiļo Ilzi, kurai bija tik laba sirds un acis kā tikai Esmeraldai Ermalei.

Taču filmas veidošana ir ne tikai reibinošs un aizraujošs process, bet arī smags darbs ar neskaitāmiem laikmeta uzliktiem un nejaušību piespēlētiem šķēršļiem. Dokumentālais kino pētījums «Filmas arheoloģija «Īsa pamācība mīlēšanā»» būs tikpat priecīgs piedzīvojums kā grupas «Ornaments» spēlētās Raimonda Paula nebēdnīgās ziņģes. Taču komēdija, kā zināms, ir grūtākais no žanriem, tāpēc tika meklēts arhīvos, lasīts dokumentos un jautāts filmas veidotājiem, kā tik trakulīgu filmu  par precēties kāriem latviešiem bija iespējams uzfilmēt tā laika Rīgas Kinostudijā? Būs iespēja ieraudzīt saglabājušās filmas kino proves un nekad nepublicētas fotogrāfijas no arhīviem un foto no režisora bērnu, skaņu režisora  Anrija Krenberga un flautistes Ditas Krenbergas, privātajām kolekcijām. Izcili aktieri Eduards Pāvuls, Uldis Pūcītis filmējās komiskās lomās, brīnišķīgus kostīmus ar nenoliedzamu elegances un erotikas piesitienu radīja Večella Varslavāne,  bet mākslinieks Dailis Rožlapa šo naivo latvisko romantismu pārvērta gleznās un pēc tam filmas dekorācijās. Tagad tās visas jau ir kino leģendas! Bet aiz kameras toreiz bija kino meistars Ivars Seleckis, kurš strādā  ar dokumentālista vērīgo aci. Filmas «Īsa pamācība mīlēšanā» veidošanas noslēpumus ar humoru un pilnīgi nopietni pētījuši: jaunās dokumentālās filmas režisore Agita Cāne-Ķīle un scenāriste Daira Āboliņa, visu novērojis caur kameru Edgars Bite, bet stingri uzraudzījusi producente Ieva Rozentāle.