Adreses. Bagātu ekscentriķu savrupnami

Arhitektūras un dzīvesvides raidījuma «Adreses» ceturtā sērija. Tajā — par bagātu, sabiedrībā cienītu cilvēku centieniem izpausties savu privātmāju arhitektūras formās. Ko māja var pastāstīt par tās radītāju? Un ko radītājs — par savu māju?

«Adreses» parādīs divas patiesi brīnumainas ēkas, kas tapušas ar teju pusotra gadsimta atstarpi un ir nesalīdzināmi atšķirīgas, tomēr vienā ziņā tik līdzīgas. Dēkaiņa un miljonāra, lielākā Latvijas filantropa Kristapa Morberga vasarnīca Jūrmalā. Un arhitektes Zaigas Gailes un viņas vīra, arī dēkaiņa un miljonāra, Māra Gaiļa vasarnīca Kaltenē. Pseidovēsturiska viduslaiku pils skārda bruņās un ar sarūsējuša tērauda plāksnēm apšūta kolhoza sūkņu stacija jūras vidū. Bet ne jau tikai metāla fasādes ir tas, kas vieno abus šos ekstravagantos izstrādājumus. Tie nebūs stāsti tikai par mājām. Tie būs stāsti par cilvēkiem.

«Adrešu» mērķis ir ar parasta skatītāja acīm vērtēt veiksmīgus un ne tik veiksmīgus vai pat kliedzošus arhitektūras un vides veidošanas piemērus. Katru nedēļu Adrešu autors un vadītājs Mārtiņš Ķibilds dodas uz divām vietām, līdzi ņemot katrreiz citu cilvēku — bez profesionālas pieredzes arhitektūrā, toties ar urdošu vēlmi izzināt, domāt līdzi un dalīties iespaidos ar skatītājiem.

«Adrešu» ceļabiedrs 19. gadsimta miljonāra Morberga villā būs 21. gadsimta miljonāru labs pazinējs, Jūrmalas šefpavārs Lauris Aleksejevs. Savukārt agrākā mēbeļrūpniecības inženiera Māra Gaiļa villā — arī izbijis mēbeļrūpniecības inženieris, kurš pats saviem spēkiem būvē necilu vasaras māju Lībiešu krastā, Austris Stūris.

Atrodi raidījumā aplūkotās adreses kartē un pievieno tai arī savus atklājumus: adreses.lsm.lv