Atslēgas. Leģendārais jūnija plēnums – Atmodas atslēga

1988. gada 1.-2. jūnijā Padomju Latvijas radošā inteliģence rīkoja sanāksmi –  Latvijas Radošo savienību plēnumu. Sekojot Igaunijā jau notikušā plēnuma piemēram, tieši Rakstnieku savienības valde pieņēma lēmumu organizēt savu plēnumu ar citu radošo savienību vadītāju un ekspertu piedalīšanos, kas tika pieaicināti, lai pasākumā izskanējusī kritika aptvertu daudz vairāk jomu, nekā varētu sagaidīt no «māksliniekiem».  Pievienojās arī komponisti, aktieri, arhitekti, žurnālisti.

Kaut toreiz vēl nerunāja par neatkarību, plēnums pieprasīja Latvijai «suverēnu nacionālo valstiskumu brīvu valstu savienībā”. Gorbačova »perestroikas" svaigās vēsmas bija kā pavērts vēdlodziņš sasmakušā istabā.

Turpretī mūsu Radošo savienību plēnums ar pamatīgu blīkšķi atrāva vaļā visus logus. Tautā godāti inteliģenti pirmo reizi publiski atļāvās runāt tā, ka tautai no brīvības «caurvēja» aizrāvās elpa. Vai Latvijas radošo savienību plēnums bija sākums Atmodai? Nē. Vēl vairāk. Tā bija garantija Atmodas turpināšanai. Pagrieziens, pēc kura vairs nav ceļa atpakaļ.