• Pirmdiena, 2020. gada 10. augusts
  • Vārda diena: Inuta, Brencis, Audris
  • Rīgā +14.0°C, - vējš 0m/s, 761mm Hg, 86%
LSM Bērnistaba

18.raidījums 11.jūnijs plkst.21:35

Laba pārtika.

 


Nav nepieciešams veikt statistiskas aptaujas,- iedzīvotāji ar saviem maciņiem sen nobalsojuši par labu mūsu vietējai pārtikai iepretim Eiropas skaisti sapakotajiem „labumiem”. Taču te mēs saskaramies ar mītiem, priecīgā pārliecībā krāmējot savos pārtikas grozos visu ar Latvijas zīmi marķēto produkciju, sak – ēdam savu, veselīgo. Arī Latvijā ražotā pārtika dalās. Proti, konvenciāli un bioloģiski ražotajā. Konvenciālās pārtikas ražotāji, pārsvarā lielie zemnieki, kā jau labi uzņēmēji, strādā peļņas dēļ. Tas nozīmē, ka viņi kvalitāti pakļauj tirgus iespējām. Savukārt bioloģisko zemnieku pat tirgus cenas svārstības nepiespiedīs pazemināt kvalitāti, jo pretējā gadījumā zemniekam var nākties šķirties no ES piešķirtā finansējuma bioloģiskajai saimniecībai. Visa Eiropa saskaras ar samērā jaunu problēmu, proti, pārtika vairs nav tik vitamīniem un minerālvielām vērtīga, kāda tā bija agrāk. Jo agrāk netika izmantota ķīmija, ģenētiski modificēta barība lopiem utt. Zinātnieki apgalvo: mūsdienu konvenciāli ražotā pārtika no uzturvērtības viedokļa bieži ir tukša. Īstenībā senais mīts par īstu, pilnvērtīgu, latvisku uzturu laikam taču ir saistāms tikai vienīgi ar Latvijas bioloģisko ražošanu...
2 Viedokļi
Jautājums skatītājiem
Vai Jūs maksātu augstāku cenu par bioloģiski audzētu gaļu, pienu un maizi?

Komentāri (2)

Bērziņš
Kļūda debates organizēšanā - uzaicinātas divas bioloģiskās lauksaimniecības pārstāves, bet neviens intensīvās lauksaimniecības pārstāvis. Kurš tagad lai pastāsta, kā audzē tomātus "Mārupē"?

Diemžēl arī Zemkopības ministrijas pārstāve jauc vienā putrā pārtikas kaitējumu veselībai no dažādiem avotiem. Sirds un asinsvadu slimības, augstu holesterīna līmeni tikpat lielā var dabūt arī no bioloģiski audzēta sviestiņa. Starp citu dažas lielražotāju šmaucības kā soja gaļas vietā, zirga gaļa cūkgaļas vietā un augu tauku sviesta vietā (izņemot transtaukus) patiesībā ir labāki patērētāju veselībai nekā oriģinālie produkti, pat ja tie būtu bioloģiski audzēti.

Un netika uzdots pats galvenais jautājums - cik lielā mērā praksē patērētāju veselība cieš no intensīvās lauksaimniecības produktiem salīdzinājumā ar bioloģiskās lauksaimniecības produktiem. Pagaidām nav pētījumu, kas pierādītu atšķirības ietekmē uz veselību (ietekmē uz vidi gan pastāv zināmas atšķirības). Un arī lielās bioloģisko audzē
Bērziņš
...Un arī lielās bioloģisko audzētāju organizācijas nekad neņemsies oficiāli galvot, ka bioloģiskā pārtika ir veselīgāka par intensīvo pārtiku. Piemēram, Intelligence Squared rīkotajā debatē "Organic Food Is Marketing Hype?" viņi paši to atzīst.

Kalviņa minētā pesticīdu ietekme uz diabētu konstatēta tikai darbiniekiem, kas paši izsmidzina šos konkrētos pesticīdus. Un tas paaugstina 3.4% risku līdz 4.6% riskam saķert diabētu. Daudz lielāka iespēja saķert diabētu ir ikdienā pamatīgi ēdot saldumus, cukuru un medu (arī bioloģisko).

Pievienot komentāru

Pievienot atbildi

Lai komentētu, ienāc arī ar savu draugiem.lv, Facebook vai Twitter profilu!