Raidījumā "Īstās latvju saimnieces" uzvar Viola Anna Bīriņa

Raidījumā "Īstās latvju saimnieces" uzvar Viola Anna Bīriņa

Par Latvijas Televīzijas raidījuma “Īstās latvju saimnieces” šīs sezonas uzvarētāju kļuvusi Viola Anna Bīriņa no Latgales, iegūstot galveno balvu – 1000 eiro. Vairāku raidījumu garumā saimnieces no visas Latvijas atklāja savu kulināro meistarību un pārsteidza ar viesmīlību, lai cīnītos par pārējo dāmu atzinību.

Viola Anna Bīriņa dzimusi Līvānos, strādājusi un dzīvojusi Rīgā un Prāgā, beigusi Latvijas Kultūras akadēmiju, kur ieguvusi Mākslas maģistra grādu kultūras teorijā. Pirms vairāk nekā desmit gadiem pārcēlusies uz Latgali – saimnieko netālu no Rēzeknes esošajā podnieku darbnīcā “Cukrasāta” un veido māla traukus. Svēpētā, reducētā, “melnā” keramika top tikai ar rokām, bez podnieka ripas.

Par sevi Viola saka, ka savā dzīvē esot izdzīvojusi jau trīs dzīves – pirmā bija saistīta ar mūziku, otrā bija saistīta ar ceļošanu, pasaules izzināšanu un valodām, savukārt trešā – ar miera ostas meklējumiem. Miera ostas meklējumi Violai ir ļaušanās sirds aicinājumam, un viņas gadījumā tā ir keramika. Viola ir daudzpusīgs cilvēks, par ko liecina ne tikai viņas māla trauki, bet arī aizraušanās ar mūziku – viņa spēlē gan klavieres, gan vijoli. Raidījumā viešņas Viola pārsteidza ar muzikālu priekšnesumu grupas “Rūnas” sastāvā. 

Nodarbošanās ar keramiku, brīnišķīgās prasmes kulinārijā un profesionalitāte mūzikā – tas viss kopā, kā atzina pārējās raidījuma saimnieces, viesošanos pie Violas padarīja ļoti dvēselisku, dziļu un sajūtām bagātu. “Piedalīšanās raidījumā sniedza iespēju paraudzīties no malas uz to, kas tik ierasti plūdis savu gaitu, kā arī iedvesmoja pārstartēt attieksmi pret lietām, ko esmu darījusi līdz šim. Tā bija iespēja satikt fantastiskas sievietes, katru ar savu dzīvesstāstu – tik dažādas, bet savā būtībā ar tik līdzīgiem dzīves sapņiem. Paldies meitenēm par kopīgo piedzīvojumu, savstarpēji silto attieksmi un atbalstu. Paldies filmēšanas komandai par pozitīvo attieksmi, skaisto Latvijas dabas redzējumu un cieņu pret katras saimnieces uzticēto dzīves stāstu,” teic Viola Anna Bīriņa. 

Raidījumā piedalījās arī Vija Kuļša, kura saimnieko atjaunotajās Rekavas dzirnavās un vienā no lielākajām Latgales saimniecībām – “Kotiņi”, kas specializējas pupu un zirņu audzēšanā un pārstrādē, daudzpusīgā rokdarbniece un ozolzīļu kafijas meistare Kitija Švīgere no Kandavas, tējas meistare ar vairāk nekā divdesmit gadu pieredzi un doktora grādu vides zinātnēs Līga Lieplapa no Madonas, Sandra Icaka no Rundāles novada, kas rūpējas par saimniecību “Padegas” un audzē smiltsērkšķus, rabarberus, upenes, zemenes, avenes un dažāda veida dārzeņus, Gunita Štorha no Kuldīgas novada, kas gādā par saimniecību “Mazsālijas”, piedāvājot izgaršot dažādus lauku labumus, Rūta Beirote no Krimuldas pagasta, kas saimniekojot saimniecībā “Zutiņi”, audzē dažādus kultūraugus – sākot ar graudaugiem un pupām, beidzot ar tomātiem un ziediem.

28. oktobrī plkst. 21.10 LTV1 un REplay.lv būs skatāma raidījuma “Īstās latvju saimnieces” noslēguma sērija, kurā varēs redzēt interesantākos aizkadra notikumus.

Visu saimnieču kulinārijas meistarstiķu receptes publicētas portālā LSM.lv.