Ziemassvētkos Latvijas Televīzijā skatītājus priecēs sirsnīgas animācijas, koncerti un kinoklasika

Ziemassvētkos Latvijas Televīzijā skatītājus priecēs sirsnīgas animācijas, koncerti un kinoklasika

Ziemassvētkos Latvijas Televīzijā gaidāmas sirsnīgas svētku pārraides – no 24. līdz 26. decembrim būs skatāmas animācijas, teātra izrādes un filmas ģimenēm, kā arī koši svētku koncerti, Latvijas un pasaules kinoklasika.

Svētkus ieskandināt aicinām, 22. decembrī plkst. 19.30 LTV1 skatoties raidījumu “Latviešu godi. Ziemas saulgrieži”, kas būs veltīts ziemas visīsākajai dienai un visgarākajai naktij. Vadītāji Ieva un Oskars Florenci-Vīksnas šoreiz dosies ciemos uz Latgali, uz Līvāniem, pie folkloras kopas “Cīrulīši” un tās vadītājas Annas Kārkls. Izzinās skaisto svētku gaidīšanas laiku, veidojot puzurus, kistus un saulītes, un sēdīsies pie godu galda, kam noteikti būs klāti vismaz deviņi ēdieni. Būs daudz zīlēšanas, mīklu minēšanas un jokošanās. Piedzīvosim arī ķekatniekus vai, kā šajā pusē sauc, čigānus. Pēc kārtīgas izjokošanas, amziera un dancošanas visa saime ies laukā vilkt bluķi un, bluķim degot spožu liesmu, Ieva un Oskars lies laimes. 


Kristīgo Ziemassvētku rītos 24., 25. un 26. decembrī mazos skatītājus modinās Tuta, kura rakstīs vēstuli Ziemassvētku vecītim un priecēs koncertā “Piparkūku sirds”, Lācēns Padingtons, muzifanti un brāļi koalas. Sestdien plkst. 9.20 raidījumā “Bardaks bēniņos” Bardaks aizprātosies, kā savus svētkus gribētu svinēt pati ziema, kuras svētki Ziemassvētki galu galā ir. Kopā ar bērniem bēniņu saimnieks nonāks pie gauži vienkāršas atziņas, ka ziema noteikti priecātos par tādiem svētkiem, kuros būtu pēc iespējas vairāk iepriecināto.


24. decembrī plkst. 9.50 gaidāma Borisa un Ināras Teterevu fonda atbalstītā projekta “Teātris.zip” izrāde pusaudžiem un ģimenēm. Valmieras drāmas teātra iestudējums “Cilvēkam vajag suni” (režisors Jānis Znotiņš) pēc Regīnas Ezeras darba motīviem ir smeldzīgs stāsts par cilvēka un suņa satikšanos un nesatikšanos, atbildību un bezatbildību. Stāsts adresēts ne tikai jauniešiem, bet visai ģimenei, jo suņus, atsaucoties savu bērnu aicinājumam, nopērk tieši vecāki. 

Sarunā pirms izrādes piedalīsies divas aktrises, izrādes dalībnieces – Ieva Puķe un Māra Mennika –, viņu meitas un, protams, suņi Draudziņš, Džeina un Peka, kuru liktenis nav bijis tik laimīgs, kā gribētos, jo nācies mainīt saimniekus un piedzītot patversmes pieredzi. Aktrises dalīsies ar savu suņu stāstiem un centīsies rast atbildi uz mūžseno jautājumu, kāpēc cilvēkam vajag suni.

Pusdienlaikā plkst. 13.35 aicinām skatīties “Ziemassvētku jampadracis. Filmas arheoloģija” (režisore Agita Cāne-Ķīle, scenārija autore Daira Āboliņa), kas ir veltījums latviešu kino vecmeistariem – režisoram Varim Braslam un scenāristam Alvim Lapiņam – un viņu ideāliem. Režisors Varis Brasla ir Ziemassvētku filmu žanra radītājs Latvijā, un nu jau vismaz trīs bērnu paaudzes zina, kāpēc mammai bērnu dēļ paliek sirmi mati un acu kaktiņos veidojas smieklu krunciņas. Plkst. 21.10 Ziemassvētku vakarā būs skatāma arī pati spēlfilma “Ziemassvētku jampadracis” (1993.).

Ziemassvētku vakaru gaidot, plkst. 15.40 aicinām baudīt muzikālu īsfilmu “Frenks Sinatra un Bings Krosbijs: Ziemassvētki”, plkst. 16.10 – koncertu “Raimonds Pauls un Daumants Kalniņš. Svētkos”.

Plkst. 18.30 varēs vērot Ziemassvētku dievkalpojumu no Doma baznīcas, plkst. 19.45 – klausīties bīskapu apsveikumus, svētku vakarā plkst. 22.30 – Ziemassvētku Ganu svētās mises translāciju no Vatikāna.

Pirmajos Ziemassvētkos, 25. decembrī, plkst. 12.00 būs skatāms dievkalpojums no Marijas Magdalēnas baznīcas, plkst. 13.00 – Romas pāvesta vēstījums no Vatikāna “Urbi et Orbi”.

Dienu ieskandinās kanādiešu dziedātāja Maikla Bublē koncerts (2016.), savukārt vakarā plkst. 20.30 priecēs emociju pārpilnas uzstāšanās ikgadējā labdarības koncertā “Nāc līdzās Ziemassvētkos!”. Kopā ar festivāla “Nāc līdzās!” laureātiem – talantīgiem jauniešiem – uzstāsies iemīļoti skatuves mākslinieki: Ilona Bagele, Evija Martinsone, Jānis Apeinis, Agnese Egliņa, Renārs Kaupers, Marija Naumova, Ingus Ulmanis, Rūta Dūduma, Ivo Fomins, Atis Ieviņš, Katrīna Dimanta, kori “Kamēr…” un “Nāc līdzās!”, kā arī grupa “Audiokvartāls”. Kopā ar viņiem muzicēs “Nāc līdzās Ziemassvētkos!” orķestris Andra Sējāna un Jēkaba Jančevska vadībā. Visi koncertā gūtie ienākumi tiks izlietoti bērnu un jauniešu ar īpašām vajadzībām talantu un spēju attīstības veicināšanai.

25. decembra noslēgumā plkst. 22.10 gaidāma drāma “Brīnišķā dzīve” (1946., rež. Frenks Kapra). Džordžs Beilijs visu savu apzinīgo mūžu ir pavadījis, palīdzot līdzcilvēkiem, un ignorējis pats savus sapņus un laimi. Rezultātā Džordžs ir nelaimīgs, depresīvs un izmisis un pašā Ziemassvētku priekšvakarā plāno izdarīt pašnāvību. Tomēr pēdējā brīdī uzrodas viņa sargeņģelis Klarenss, kurš uzskatāmi parāda Džordžam to, kā būtu bijis, ja viņš nekad nebūtu nācis šai pasaulē… Amerikas Kinoinstitūts filmu ierindojis starp 100 labākajām ASV filmām, kā arī iedvesmojošāko filmu saraksta pirmajā vietā.


Otrajos Ziemassvētkos, 26. decembrī, būs skatāmas latviešu spēlfilmas “Džimlai rūdi rallallā” un “Īsa pamācība mīlēšanā”. Plkst. 15.05 izskanēs Raimonda Paula un Jāņa Petera Ziemassvētku koncertprogramma “Mierinājums” – pie klavierēm Raimonds Pauls, pie mikrofoniem jaunā dziedātāja Paula Saija, aktieris Gundars Grasbergs un vokālā grupa “Insomnia”.

Plkst. 16.05 būs skatāma romantiska komēdija no kinoklasikas krājumiem – “Brokastis “Tifānijā” (rež. Bleiks Edvardss, 1961.). Trumena Kapotes romāna ekranizējumā par iesācēju rakstnieku Polu, kurš pārceļas uz citu dzīvokli Ņujorkā un tur sastop apburošo Holiju, lomās Odrija Hepberna, Džordžs Pepards.

Vakara izskaņā plkst. 20.40 pirmizrāde pētījumam dokumentālā video formātā “Akmens un šķembas. Filmas arheoloģija” (režisore Agita Cāne-Ķīle, scenāriste Daira Āboliņa). Režisora Rolanda Kalniņa filma “Akmens un šķembas” vēsta par latviešu puišiem, kas ierauti svešu lielvaru karā. Leģionāru tēmai veltīta filma, kura, laikam ejot un kontekstiem mainoties, prasa vēlreiz pārvērtēt gan autoru ieceri un koncepciju, gan uzspiestos kompromisus filmas realizācijā. Rolanda Kalniņa simtgadē un arī viņa aiziešas gadā arheoloģijas veidotāju radošā komanda apkopojusi, analizējusi un pārskatījusi saglabājušos vizuālos materiālus un dokumentus, lai runātu par vienu no svarīgākajām, apspriestākajām un tomēr noklusētākajām un apspiestākajām Rolanda Kalniņa filmām. Uzreiz pēc arheoloģijas plkst. 21.35 būs skatāma arī pati mākslas filma “Akmens un šķembas”.
 

Lai prieks skan katrā mājā!