Vecāki pārmaksā par bērnu sporta nodarbībām – LTV aktualizēs tēmu un prasīs risinājumus

Vecāki pārmaksā par bērnu sporta nodarbībām – LTV aktualizēs tēmu un prasīs risinājumus

Latvijas Televīzijas Sporta redakcija projektā “Bērnu sporta uzrēķini” līdz 10. novembrim padziļināti pētīs un sabiedriskajos medijos atspoguļos, kāpēc bērnu sports Latvijā lielā mērā balstās uz vecāku līdzmaksājumiem. Kādi risinājumi nepieciešami, lai sistēmu mainītu un tā kļūtu skaidrāka, pārskatāmāka un godīgāka?

“Bez vecāku līdzmaksājumiem Latvijas jaunatnes sportā nenotiek nekas! Šī gada februārī ilggadējais basketbola skolas “Rīga” vadītājs Guntis Šēnhofs nāca klajā ar atklāsmēm, par kurām publiski iepriekš nevienas sporta skolas direktors nebija runājis. Uzzinājām, ka bērnu sports Latvijā nereti balstās uz negodprātīgām un brīžiem pat nelikumīgām finansiālajām attiecībām starp treneriem (sporta skolām, klubiem) un audzēkņu vecākiem. Piemēram, vecākus aicina samest naudu autobusam, lai dotos uz sacensībām, bet izrādās, ka finansējumu šim mērķim jau piešķīrusi pašvaldība. Vai vecāki iegādājas inventāru, nezinot, ka attiecīgā sporta veida federācija to jau ir uzdāvinājusi,” stāsta Raimonds Rudzāts, redaktors LTV Sporta redakcijā.
Projektā “Bērnu sporta uzrēķini” gaidāmi sižeti galvenokārt Sporta ziņās, stāsti “Sporta Studijā”, arī plašs papildu saturs sociālajos medijos un sabiedrisko mediju portālā LSM.

“Esam šai tēmai pieskārušies jau iepriekš – gan stāstot, kā tiek finansētas sporta skolas, gan jautājot, kāpēc valsts nepilda sporta pedagogiem dotos solījumus. Tagad pētīsim vēl dziļāk, ar lielāku apņēmību un mērķtiecību. Ceram ne tikai aktualizēt tēmu, bet novembrī ar konkrētiem priekšlikumiem startēt varas gaiteņos. Nevis vienkārši pateikt, kādas ir problēmas, bet piedāvāt risinājumu!” teic Raimonds Rudzāts. 

LTV Sporta redakcija jau ir uzklausījusi un turpinās uzklausīt bērnu vecāku stāstus. Ziņas par līdzmaksājumiem, dažādām situācijām bērnu sportā gan ģimenes, gan ikviens cits iesaistītais aicināts iesūtīt uz īpaši izveidoto WhatsApp numuru 26613444. 

Projektā saturu veidos LTV Sporta redakcijas komanda: vecāku stāstus uzklausīs raidījumu vadītājs Uģis Joksts, juridiskos aspektus pētīs Sporta ziņu vadītājs Juris Valdovskis, kurš ir arī jurists, savukārt redaktors Raimonds Rudzāts un žurnālists Andris Auziņš rosinās tēmas un skatīsies, kā reaģēs sporta sabiedrība, uzklausīs arī sporta skolas, federācijas un valsts iestādes. Viņi jautās amatpersonām, kā un kāpēc ir izveidojusies Latvijas sporta sistēma, kurā ar vecāku atbalstu sporto vairāk nekā 80 tūkstoši bērnu, bet vēl tūkstošiem citu nesporto vispār, jo vecākiem nav pietiekamu finansiālo iespēju.

Projekta saturs vienuviet sabiedrisko mediju portālā LSM.